Quantcast
"Καμπανάκια" Γερμανών πολιτικών και οικονομολόγων για τις εξελίξεις στην Ιταλία - enikonomia.gr
share

“Καμπανάκια” Γερμανών πολιτικών και οικονομολόγων για τις εξελίξεις στην Ιταλία

δημοσιεύτηκε:

Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Ιταλία και για τις συνέπειες που θα είχε για τη Γερμανία ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη εκφράζουν το Οικονομικό Συμβούλιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και ο καθηγητής Οικονομίας και μέλος της Επιτροπής «Σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει να την εκβιάσουν και δεν πρέπει να συμφωνήσει σε ανάληψη ευθύνης των Γερμανών αποταμιευτών, μέσω την κοινής ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων», υποστηρίζει ο Γενικός Γραμματέας του Οικονομικού Συμβουλίου του CDU Βόλφγκανγκ Στάιγκερ σε άρθρο του στη νέα έκδοση του περιοδικού Focus που θα κυκλοφορήσει αύριο.

Ο κ. Στάιγκερ προειδοποιεί ακόμη τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας για τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών, τονίζοντας ότι η συγκέντρωσή τους στους ισολογισμούς είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να αποδειχθεί το τέλος του ευρώ. «Οι λαϊκιστές της Ρώμης παίζουν συνειδητά με το μέλλον του κοινού νομίσματος», αναφέρει και κάνει λόγο για «μεγάλο κίνδυνο» για τον Γερμανό φορολογούμενο στην περίπτωση εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.

«Για τη Γερμανία μια έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη θα ήταν προβληματική, διότι αμέσως μετά πιθανόν να ακολουθούσαν και άλλες χώρες», δηλώνει στο ίδιο πνεύμα και ο Γερμανός οικονομολόγος και μέλος των «Σοφών» που συμβουλεύουν την γερμανική κυβέρνηση σε θέματα οικονομίας, Πέτερ Μπόφινγκερ, με συνέντευξή του στην «Saarbruecker Zeitung».

Η γερμανική οικονομία επωφελείται από το ευρώ όσο καμία άλλη χώρα, εξηγεί ο κ. Μπόφινγκερ και χαρακτηρίζει «παραπλανητικό» το επιχείρημα που προβάλλεται από κάποιους, ότι ο γερμανός φορλογούμενος θα μπορούσε να έχει κέρδος από την έξοδο της Ιταλίας. «Οι συνέπειες ενος ευρω-κραχ θα ήταν για την Γερμανία μείωση των κερδών των επιχειρηματιών, χαμηλότεροι μισθοί και, επομένως, τεράστιες φορολογικές απώλειες», δηλώνει.

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ από την πλευρά του δηλώνει στην σημερινή Passauer Neue Presse» ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να φέρουμε την Ιταλία στην οικονομική σύνεση» και προειδοποιεί για τον κίνδυνο τα σχέδια της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας να απειλήσουν ολόκληρη την Ευρωζώνη.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.