Quantcast
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από την ιστορική Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων με τη Ρωσία - Η απάντηση της Μόσχας - enikonomia.gr
share

Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από την ιστορική Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων με τη Ρωσία – Η απάντηση της Μόσχας

δημοσιεύτηκε:

Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν μονομερώς από τη διμερή συνθήκη του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσω βεληνεκούς(Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) που είχαν υπογράψει με τη Ρωσία , επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνεται ότι, τη συμφωνία αυτή την είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ουάσινγκτον, η οποία απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους.

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται εδώ και χρόνια για παραβιάσεις της συνθήκης.

«Η Ρωσία δεν τήρησε τη συμφωνία. Θα βάλουμε λοιπόν τέλος στη συνθήκη και θα αποσυρθούμε» από αυτήν, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος στη Νεβάδα, όπου συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία ενός υποψηφίου του GOP για τη Γερουσία. Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό πρακτικά, απάντησε «θα αναπτύξουμε τέτοια όπλα».

«Την παραβιάζουν εδώ και πολλά χρόνια», επέμεινε ο Τραμπ αναφερόμενος στην INF και τους ηγέτες της Ρωσίας, της χώρας η οποία αντιμετωπίζεται ως η διάδοχη οντότητα της ΕΣΣΔ. «Δεν ξέρω γιατί ο (τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ) Ομπάμα δεν την είχε επαναδιαπραγματευθεί ή δεν είχε αποχωρήσει από αυτήν», πρόσθεσε.

«Δεν θα τους αφήσουμε να παραβιάζουν τη συνθήκη και να κατασκευάζουν όπλα ενώ εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα. Εμείς παραμείναμε δεσμευμένοι στη συμφωνία και την εφαρμόζαμε. Αλλά η Ρωσία δυστυχώς δεν την τήρησε», επανέλαβε ο μεγιστάνας.

Η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει ιδίως την παραγωγή και την ανάπτυξη από τη Μόσχα του συστήματος πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα κατ’ αυτήν παραβιάζει την INF.

Η συμφωνία, που προέβλεπε την απαγόρευση της χρήσης μιας σειράς πυραύλων, έβαλε τέλος στην κρίση που είχε προκαλέσει τη δεκαετία του 1980 η ανάπτυξη των σοβιετικών SS-20 οι οποίοι στόχευαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πάντως ο Τραμπ έκανε αυτή την ανακοίνωση καθώς ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον βρισκόταν στη Μόσχα για να «συνεχίσει» τον αμφιλεγόμενο διάλογο που άρχισε τον Ιούλιο ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.


Η απάντηση της Ρωσίας για την απόσυρση των ΗΠΑ από την INF: Ονειρεύονται έναν μονοπολικό κόσμο. Δεν θα τα καταφέρουν

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διμερή συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, την INF, η οποία είχε συναφθεί με τη Σοβιετική Ένωση την περίοδο του ψυχρού πολέμου, έχει βασικό κίνητρο το «όνειρο» της Ουάσινγκτον να κυριαρχήσει μόνη σε ολόκληρο τον κόσμο, έκρινε σε καταγγελτικό τόνο πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Το βασικό κίνητρο είναι το όνειρο ενός μονοπολικού κόσμου. Θα γίνει πραγματικότητα; Όχι», είπε η πηγή αυτή στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, αναφερόμενη στην απόφαση που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλτ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συνθήκη   του 1987 που απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη μεγάλου φάσματος πυραύλων μέσου βεληνεκούς και των εκτοξευτήρων τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa,AFP

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.