Quantcast
Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη γεώτρηση της ExxonMobil - enikonomia.gr
share

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη γεώτρηση της ExxonMobil

δημοσιεύτηκε:

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 έχει ξεκινήσει. Το γεωτρύπανο, όπως αναφέρει ο “Φιλελεύθερος”, έχει συμπληρώσει τον εφοδιασμό του –το Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε και η διαδικασία εφοδιασμού με περισσότερο από 16.500 τόνους καυσίμων, ώστε να ξεκινήσει για τον στόχο «Δελφίνι» σύμφωνα με το τελικό πρόγραμμα που καταρτίστηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Να σημειωθεί ότι στο λιμάνι Λεμεσού έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες υποδομές υποστήριξης, ενώ έχουν φτάσει στην Κύπρο και είναι πανέτοιμα σε θέση αναμονής και τα τρία βοηθητικά πλοία υποστήριξης που θα εξυπηρετήσουν με όλα τα απαραίτητα τις δύο γεωτρήσεις των ExxonMobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη γεώτρηση με τις μεγαλύτερες προσδοκίες για την Κύπρο, αφού σε περίπτωση επιβεβαίωσης των ερμηνειών των γεωλογικών δεδομένων θα πρόκειται για πολύ σημαντικές ποσότητες. Ωστόσο, πριν το γεωτρύπανο φτάσει στο βάθος της επιφάνειας του στόχου, όλοι οι ειδικοί είναι συγκρατημένοι, αφού πολλές φορές λόγω κάποιας παραμέτρου που δεν έχει διαφανεί στις έρευνες, μπορεί το αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό.

Όπως έγραψε ο «Φ», με την πολυεθνική άσκηση που εξήγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία και που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, υπάρχει πρόβλεψη για προστασία όλων των διόδων προς την περιοχή των γεωτρήσεων τόσο από το γεωτρύπανο, όσο και για τα σκάφη υποστήριξης, αλλά και τα ελικόπτερα που θα συνδέουν σε καθημερινή βάση την στεριά με το γεωτρύπανο. Το σημείο βρίσκεται εντός χωρικών υδάτων της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία μετακίνησης και τοποθέτησής του υπό τουρκική σημαία γεωτρύπανου FATIH (Πορθητής), στον στόχο «Αλάνια-1». Η Τουρκία «φανέρωσε» χθες και επίσημα το σημείο της γεώτρησης που είναι στη νοητή γραμμή που συνδέει το δυτικό και ανατολικό άκρο του κόλπου της Αττάλειας. Το σημείο της γεώτρησης, για το οποίο η Τουρκία απαγόρευσε την πλεύση άλλων πλοίων σε ακτίνα 1 μιλίου περίπου, απέχει 60 χιλιόμετρα από το λιμάνι Αττάλειας, 35 χιλιόμετρα από την ακτή της Αλάνια και 130 χιλιόμετρα από το ακρωτήρι του Ακάμα.

Πηγή: philenews.com


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.