Quantcast
Τρίμηνη εκεχειρία στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας - enikonomia.gr
share

Τρίμηνη εκεχειρία στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας

δημοσιεύτηκε:

O Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες από το δείπνο που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του,  Σι Τζινπίγνκ, στο κλείσιμο της συνόδου της G20 στο Μπουένος Άιρες. Αυτό που προέκυψε τελικά ήταν μια τρίμηνη εκεχειρία στην εμπορική διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Πεκίνου.

Όπως μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση, η Ουάσιγκτον δεν θα προχωρήσει την 1η Ιανουαρίου σε μια γενναία αύξηση των δασμών που επιβάλλει στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Μετά το τέλος του δείπνου ο πρόεδρος Τραμπ αναχώρησε για τις ΗΠΑ χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Στην αρχή της συνάντησης με τον Τζινπίνγκ, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει μεγάλη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα: «Οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές. Το ίδιο ισχύει και για τη σχέση που έχει με τον πρόεδρο Τζινπίνγκ. Και αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να καταλήξουμε σε κάτι που θα είναι πολύ θετικό για την Κίνα, αλλά και τις ΗΠΑ».

Λίγες ώρες αργότερα ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωνε ότι μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου θα υπάρξουν «μέσα στις επόμενες 90 μέρες» περαιτέρω αποφάσεις. Και μέχρι τότε αναστέλλεται η αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε το Twitter ότι από σεβασμό για τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο Μπους, τον πρεσβύτερο, δεν θέλησε να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου.

«Κίνα και ΗΠΑ έχουν ευθύνη για την παγκόσμια ειρήνη και την ευημερία»

Χωρίς αμφιβολία το δείπνο Τραμπ-Τζιπίνγκ ήταν η σημαντικότερη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αργεντινή. Την ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ έκανε λίγο πριν το δείπνο λόγο για κάτι «σπουδαίο» ως προς τα αποτελέσματα, η κινεζική αντιπροσωπία μιλούσε για προσέγγιση, αλλά και διαφορές στην εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ.

Ο χαμηλών τόνων Κινέζος πρόεδρος δήλωνε λίγο πριν ξεκινήσει το δείπνο με τον Τραμπ: «Κίνα και ΗΠΑ, είναι δύο σημαντικές χώρες με μεγάλη επιρροή, αλλά και ευθύνη για την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία. Μόνο μέσα από τη μεταξύ μας συνεργασία είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την πρόοδο. Μας δίνεται σήμερα η δυνατότητα να ανταλλάξουμε ιδέες για το συμφέρον και των δύο χωρών και να μιλήσουμε για το μέλλον των σχέσεων Κίνας και ΗΠΑ»

Η εμπορική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών μοιάζει λοιπόν να «ξαποσταίνει». Μετά την επιβεβαίωση του Λευκού Οίκου για την «εκεχειρία» ήρθε η ανακοίνωση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Βανγκ Γι ότι το Πεκίνο δεσμεύεται να μην επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς


Πηγή Πληροφοριών: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.