Quantcast
Η Μέι ανακοίνωσε την αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit - enikonomia.gr
share

Η Μέι ανακοίνωσε την αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit

δημοσιεύτηκε:

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε στο Kοινοβούλιο την αναβολή της ψηφοφορίας την Τρίτη για τη συμφωνία του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες για το Brexit, καθώς αναμενόταν να απορριφθεί με «σημαντική διαφορά».

«Είναι σαφές ότι αν και υπάρχει ευρεία στήριξη για πολλά από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας επικρατεί εκτενής και βαθιά ανησυχία. Επομένως, θα αναβάλουμε την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για αύριο προκειμένου να μην διχάσουμε το Κοινοβούλιο αυτή τη χρονική στιγμή» είπε η Μέι η οποία τόνισε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη διευθέτηση του θέματος των ιρλανδικών συνόρων.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της να αναβάλει την ψηφοφορία, η Μέι είπε στους βουλευτές ότι εάν θέλουν με εναλλακτική συμφωνία με την ΕΕ, πρέπει να είναι ειλικρινείς σχετικά με τα μειονεκτήματα των επιλογών τους, δηλαδή ένα δεύτερο δημοψήφισμα, την παραμονή στην ενιαία αγορά και ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Θέλει το κοινοβούλιο να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Brexit; Εάν ναι, θέλει να το κάνει μέσω της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ; Εάν η απάντηση είναι ναι— και νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση της πλειοψηφίας του σώματος, τότε θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς. Διότι δεν θα υπάρξει μακροχρόνιο και επιτυχές Brexit χωρίς συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές» επεσήμανε η Τερέζα Μέι η οποία γνωστοποίησε ότι θα «συζητήσει» με τους Ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες τις «ανησυχίες» του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία του Brexit.

«Θα πάω να συναντήσω τους ομολόγους μου άλλων κρατών μελών της ΕΕ για να συζητήσω μαζί τους τις ανησυχίες που διατύπωσε αυτό το σώμα» επισήμανε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Όπως πρόσθεσε, η βρετανική κυβέρνηση «επιταχύνει τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο μιας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία» καθώς επίσης και ότι ένα άλλο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε σημαντική απώλεια της πίστης στη δημοκρατία μας.

Νωρίτερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Times, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι δεν εγκαταλείπει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τιςΒρυξέλλες αν και η ίδια δήλωσε σε βουλευτές της ότι η ψηφοφορία που αναμενόταν να διεξαχθεί την Τρίτη στο Κοινοβούλιο για το Brexit θα αναβληθεί.

Εξάλλου, σύμφωνα με το BBC, η πρωθυπουργός της Βρετανίας επρόκειτο να ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή της εξετάζει προσεκτικά νέους τρόπους για να “ενισχύσει” τις εξουσίες της Βουλής των Κοινοτήτων σε ό,τι αφορά το λεγόμενο “δίχτυ ασφαλείας” (backstop) για τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.