Quantcast
Οικονομική βοήθεια σε δήμους που ψήφισαν υπέρ του Brexit ανακοίνωσε η Μέι - Έντονες αντιδράσεις - enikonomia.gr
share

Οικονομική βοήθεια σε δήμους που ψήφισαν υπέρ του Brexit ανακοίνωσε η Μέι – Έντονες αντιδράσεις

δημοσιεύτηκε:

Πακέτο ενίσχυσης ύψους 1,6 δισεκατομμυρίου προς πόλεις της κεντρικής και Bορειοανατολικής Αγγλίας, που επλήγησαν από την αποβιομηχάνιση και το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων με άμεση εκταμίευση από τον προϋπολογισμό, ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι. Πρόκειται για εκλογικές περιφέρειες του Εργατικού Κόμματος, οι ψηφοφόροι των οποίων ψήφισαν μαζικά υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016.

Παρά τις διαμαρτυρίες και τις αρνήσεις της βρετανικής κυβέρνησης, η κίνηση της πρωθυπουργού αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή στοχεύει στην εξασφάλιση της ψήφου περίπου 25 βουλευτών του Εργατικού Κόμματος που εκλέγονται στις εν λόγω περιοχές, ώστε να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την υπερψήφιση της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες, που θα κατατεθεί στην Βουλή στις 12 Μαρτίου.

Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα σχέδιο έμμεσης δωροδοκίας βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, όπως καταγγέλλουν ηγετικά στελέχη του.

Το θέμα του «backstop» ξανά στις Βρυξέλλες


Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ σχεδιάζει να ενισχύσει τη βρετανική οικονομία με 15 δισ. στερλίνες, σε περίπτωση χαλαρού Brexit, ποσό που κρατά για την απευκταία περίπτωση εξόδου δίχως συμφωνία. Τα 15 δισ. θα χρηματοδοτήσουν αποκλειστικά έργα υποδομής, επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, το NHS και την εκπαίδευση.

Εν τω μεταξύ το στρατόπεδο των σκληρών αντιευρωπαιστών και των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) φαίνεται να μετριάζει την αντίθεση του έναντι του backstop, της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, αδιαπραγμάτευτο όρο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί της απάλειψης του ζητούν περαιτέρω νομικές εγγυήσεις από πλευράς Βρυξελλών ως επιπρόσθετη διευκρίνιση στο κείμενο της Συμφωνίας αποχώρησης.

Ο νομικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Τζέφρι Κοξ επιστρέφει για συνομιλίες με την διαπραγματευτική ομάδα του Μισέλ Μπαρνιέ προκειμένου να καταθέσει νέες προτάσεις που αφορούν σε επιπλέον νομικές εγγυήσεις στο θέμα του backstop.


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.