Quantcast
Συνεχίζεται το χάος στη Σουηδία από την απεργία των πιλότων - Ακυρώθηκαν άλλες 1.200 πτήσεις - enikonomia.gr
share

Συνεχίζεται το χάος στη Σουηδία από την απεργία των πιλότων – Ακυρώθηκαν άλλες 1.200 πτήσεις

δημοσιεύτηκε:

Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρία SAS ακύρωσε περισσότερες από 1.200 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για  Δευτέρα και για την Τρίτη καθώς η απεργία των πιλότων που έχει προκαλέσει προβλήματα στις μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εισήλθε στην τρίτη ημέρα της.

Οι πιλότοι ξεκίνησαν την απεργία την Παρασκευή μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με μισθολογικά αιτήματα με αποτέλεσμα να καθηλωθεί περίπου το 70% των πτήσεων και να επηρεαστούν σχεδόν 280.000 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων ματαιώσεων.

“Λυπούμαστε βαθύτατα που οι πελάτες μας επηρεάζονται από την συνεχιζόμενη απεργία των πιλότων τώρα που η SAS ακυρώνει πτήσεις για την Δευτέρα και την Τρίτη”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. “Η απεργία θα επηρεάσει επιπλέον 61.000 επιβάτες την Δευτέρα όταν θα ματαιωθούν 667 πτήσεις σε όλη τη σκανδιναβική επικράτεια. Την Τρίτη θα επηρεαστούν 49.000 επιβάτες και 546 αναχωρήσεις”.

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις δεν δείχνει σήμερα να μπορεί να αρθεί και τόσο η SAS όσο και τα συνδικάτα των σουηδών και δανών πιλότων και η νορβηγική εργοδοτική οργάνωση NHO υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ξεκινήσει νέες επαφές μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Ο αερομεταφορέας που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ο οποίος είναι ιδιοκτησίας της σουηδικής και της δανέζικης κυβέρνησης, έχει δηλώσει έτοιμος να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις αλλά έχει προειδοποιήσει ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων των πιλότων κινδυνεύει να πλήξει σοβαρά την εταιρεία.

Η σουηδική εργοδοτική ένωση της αεροπορικής βιομηχανίας έχει χαρακτηρίσει “ακραίο” το αίτημα των πιλότων και έχει δηλώσει ότι οι πιλότοι έχουν ζητήσει αύξηση κατά 13% του μισθού τους, παρότι κατά μέσον όρο οι μισθοί τους είναι ήδη υψηλοί και κυμαίνονται στα 8.700 ευρώ τον μήνα.

Η SAS Pilot Group, ένα συνδικάτο που εκπροσωπεί το 95% των πιλότων της εταιρείας στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, υποστηρίζει ότι η διαφωνία τους αφορά περισσότερα από τα μισθολογικά αιτήματα επισημαίνοντας το αίτημα για πιο αναμενόμενες ώρες εργασίας.

Έχοντας φλερτάρει με την χρεωκοπία το 2012 η SAS σημείωσε σταθερά κέρδη την τελευταία τετραετία. Ωστόσο η αύξηση στην τιμή των καυσίμων, οι ευμετάβλητες τιμές των νομισμάτων και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν ασκήσει πιέσεις στις αεροπορικές εταιρείες, περιλαμβανομένης της SAS.

Αναλυτές της Sydbank εκτιμούν ότι η απεργία κοστίζει στην εταιρεία 60-80 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες την ημέρα, ρυθμός με τον οποίον κινδυνεύει να εξαλειφθεί το αναμενόμενο καθαρό κέρδος για αυτόν τον χρόνο μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.