Quantcast
Δύσκολη η επόμενη μέρα για τη λειτουργία της Ε.Ε. - enikonomia.gr
share

Δύσκολη η επόμενη μέρα για τη λειτουργία της Ε.Ε.

δημοσιεύτηκε:

Η επόμενη μέρα μετά τις ευρωεκλογές μπορεί να κάνει δυσκολότερη τη λειτουργία της ΕΕ, εξαιτίας της εξασθένησης των δύο μεγαλύτερων πολιτικών «οικογενειών» της Ευρώπης, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν μια εντυπωσιακή άνοδο των ακραίων λαϊκιστών και ακροδεξιών.

Αυτό είναι το βασικό πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις κάλπες, όπου η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής δείχνει ότι οι πολίτες εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προφανώς γιατί περιμένουν μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Οι χθεσινές εκλογές είχαν δύο ηττημένους, την κεντροδεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τους Σοσιαλιστές. Και οι δύο μαζί έχασαν περίπου 70 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2014 και το σημαντικότερο είναι ότι απώλεσαν για πρώτη φορά την απόλυτη πλειοψηφία, που είχαν πάντα οι δύο μαζί σε αριθμό εδρών στην Ολομέλεια. Στο εξής θα απαιτούνται ευρύτερες συμμαχίες για την ψήφιση σημαντικών θεμάτων, κάτι που δεν θα είναι πάντα εύκολο.

Μεγάλη νίκη Πρασίνων σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο

Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι Πράσινοι, όπου η ευαισθητοποίηση της νεολαίας στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγή μεταφράστηκε στην κάλπη σε αύξηση της δύναμης των οικολόγων. Σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο τα ποσοστά που πήραν χθες είναι πρωτόγνωρα και αυτό καθιστά πλέον «παίκτες» της επόμενης μέρας τους πράσινους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ακραίοι βγαίνουν επίσης ενισχυμένοι, αλλά όχι σε βαθμό που θα μπορούσε να απειλήσει τη λήψη αποφάσεων στην Ευρωβουλή. Στη Γαλλία η Λεπέν απλώς επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα του 2014, ενώ στη Γερμανία η άνοδος των ακραίων δεν ήταν εντυπωσιακή. Μόνο στην Ιταλία σημειώθηκε αύξηση της δύναμης της Λέγκας του Σαλβίνι, αλλά σε βάρος του κινήματος των Πέντε Αστέρων, που είναι επίσης ακραίο κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Προβληματίζει η αποδυνάμωση του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού

Το ανησυχητικό στοιχείο για την Ευρώπη, που βγαίνει από τη χθεσινή ψηφοφορία είναι η αποδυνάμωση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία μετά τα ιστορικά χαμηλά των κομμάτων που τον απαρτίζουν. Στην ΕΕ σήμερα υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν λύσεις και μια αποδυναμωμένη γερμανική κυβέρνηση δεν είναι η καλύτερη εξέλιξη για την επίλυση των ευρωπαϊκών ζητημάτων.

Μια πρώτη γεύση των επιπτώσεων του αποτελέσματος των εκλογών θα την δούμε αύριο στην συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, οι οποίοι εκτός από την αποτίμηση των ευρωεκλογών θα έχουν μια πρώτη πολιτική συζήτηση για την επιλογή των νέων προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Πηγή Πληροφοριών: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.