Quantcast
Αυστηρό μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία για τη δράση της στην Ανατολική Μεσόγειο - enikonomia.gr
share

Αυστηρό μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία για τη δράση της στην Ανατολική Μεσόγειο

δημοσιεύτηκε:

Αποστολή στο Λουξεμβούργο, Θάνος Αθανασίου

Οι 28 της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν “σοβαρές ανησυχίες” σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να “απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία”, σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί την Τρίτη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Αναλυτικά, η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει “τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο” και θα σημειώνεται ότι “η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ”. Οι 28 επαναλαμβάνουν ότι “οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιούν ότι “δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση τoυ εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας”.

H Eυρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιβάλλει στην Τουρκία “κυρώσεις”, εξηγούν στον Τύπο Ευρωπαίοι διπλωμάτες καθώς το “καθεστώς των κυρώσεων” δεν επιβάλλεται σε υποψήφια προς ένταξη Κράτη.

Αντιθέτως εντάσσεται στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας ΚΠΠΑ – CFSP.

H Toυρκία δεν υπάγεται στην ΚΠΠΑ, αλλά στην “πολιτική γειτονίας” εξηγούν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Ωστόσο επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ κινείται προς δήλωση που θα περιέχει την υπόδειξη του παγώματος του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης, και ενδεχομένως της απελευθέρωσης των θεωρήσεων διαβατηρίων.

Πηγή: real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.