Quantcast
"Καμπανάκι" από το ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει "συγχρονισμένα" - enikonomia.gr
share

“Καμπανάκι” από το ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει “συγχρονισμένα”

δημοσιεύτηκε:

Η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει «συγχρονισμένα» προειδοποίησε η νέα Γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επισημαίνοντας σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ πως περίπου 700 δισ. δολάρια θα στοιχίσει ο εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο το Ταμείο αναμένεται να δώσει τη 15η Οκτωβρίου στη δημοσιότητα τις νεότερες προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη , οι οποίες θα είναι αναθεωρημένες επί τα χείρω για το 2019 και το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι, ο διεθνής χρηματοοικονομικός θεσμός προέβλεπε τον Ιούλιο ανάπτυξη 3,2% για το 2019 και 3,5% για την επόμενη χρονιά,. Το 2019, «περιμένουμε βραδύτερη ανάπτυξη σε σχεδόν το 90% της υφηλίου», τόνισε η κ. Γκεοργκίεβα και πρόσθεσε πως «η ανάπτυξη θα μειωθεί φέτος στο πιο χαμηλό επίπεδό της από τις αρχές της δεκαετίας».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε πριν από 1,5 χρόνο εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αναγκάσει το Πεκίνο να τερματίσει αυτές που αποκαλεί «κακόπιστες» εμπορικές πρακτικές από πλευράς του. Η σύγκρουση, η οποία διεξάγεται με την ανταλλαγή αμοιβαίων ομοβροντιών τιμωρητικών δασμών σε εμπορεύματα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, έπληξε σημαντικά σχεδόν το σύνολο των διεθνών εμπορικών συναλλαγών.

«Η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου είναι σχεδόν στάσιμη», διαπίστωσε η Γκεοργκίεβα.

Καθώς η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να επιβάλλει η απειλεί να επιβάλλει επιπρόσθετες κυρώσεις και σε άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η εμπιστοσύνη των επενδυτών υποχωρεί.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ ενδέχεται να απολέσει περίπου 0,8% ως το 2020, έναντι 0,5% που προβλεπόταν τον Ιούλιο. «Πρόκειται χονδρικά για το μέγεθος της οικονομίας της Ελβετίας», επέμεινε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Πρέπει να αναλάβουμε δράση. Είμαι πεπεισμένη πως εάν συνεργαστούμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους», συνέχισε η Βουλγάρα οικονομολόγος, προσθέτοντας «ναι, μπορούμε» — επαναλαμβάνοντας το σύνθημα του πρώην προέδρου της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα.
Πέραν του εμπορίου, η διαφαινόμενη δύσκολη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η υπερχρέωση των επιχειρήσεων στις οκτώ μεγαλύτερες οικονομίες (Γερμανία, Κίνα, Ισπανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο) εντοπίστηκαν ως μείζονες απειλές από την Γκεοργκίεβα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.