Quantcast
Guardian: Η Ελλάδα καλείται να διαλέξει ανάμεσα σε δύο καταστροφές - enikonomia.gr
share

Guardian: Η Ελλάδα καλείται να διαλέξει ανάμεσα σε δύο καταστροφές

δημοσιεύτηκε:

«Η Ελλάδα καλείται να διαλέξει ανάμεσα σε δύο καταστροφές», τιτλοφορείται δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, το οποίο εφορμά από τη διαπίστωση του έλληνα υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ότι θα ήταν καλύτερο και για τις 18 χώρες της Ευρωζώνης αν το ευρώ δεν είχε υπάρξει, αλλά και ότι εφόσον υπάρχει «δεν μπορείς να το εγκαταλείψεις χωρίς να καταστραφείς».

Το δημοσίευμα τονίζει ότι το δίλημμα που θα κληθεί να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτό της υποταγής στις επιθυμίες των εταίρων ή της εξόδου από την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, επισημαίνει πως το καλοκαίρι του 2015 θα έρθει η καταληκτική ημερομηνία για την Ελλάδα, καθώς θα κληθεί να διαλέξει ανάμεσα στην καταστροφική λιτότητα ή το καταστροφικό Grexit.

Ο Guardian εκτιμά πως το πιθανότερο είναι να δούμε τη λευκή σημαία της… παράδοσης της Ελλάδας στους δανειστές να κυματίζει, όπως υποδηλώνει και η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με την αποκρατικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά.

Το δημοσίευμα, πάντως, συντάσσεται με την άποψη του κ. Βαρουφάκη περί καταστροφικού ευρώ.

Εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα ήταν σε καλύτερα επίπεδα αν δεν είχε εγκαταλείψει τη δραχμή για χάρη του κοινού νομίσματος.

Ακόμα και με παραμονή στην Ευρωζώνη, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βαλτώνει, εφόσον δεν υπάρξει μεγάλη διαγραφή του χρέους και μεταρρυθμίσεις που να αποτελούν μοχλό και όχι τροχοπέδη οικονομικής ανάπτυξης, υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Το πραγματικό ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα είναι καταστροφική, αλλά αν θα είναι πιο καταστροφική από την παραμονή της.

Οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι τόσο οικονομικοί, όσο και πολιτικοί, τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

Από την μία πλευρά οι πολίτες της χώρας ψήφισαν κατά της λιτότητας, με τους δανειστές να πιέζουν για συνέχιση της ίδιας πολιτικής, ενώ παράλληλα πλευρά τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται, με την κυβέρνηση της χώρας να αδυνατεί σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές.

Το δημοψήφισμα είναι ίσως η λύση στο πρόβλημα της κυβέρνησης, ενώ φαίνεται να έχει την έγκριση και της γερμανικής κυβέρνησης, ωστόσο το ερώτημα το οποίο θα τεθεί είναι άκρως σημαντικό.

Ο Guardian εκτιμά ότι η απάντηση του ελληνικού λαού θα ήταν διαφορετική στο ερώτημα «παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ;» από το ερώτημα «παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με μείωση μισθών και συντάξεων;».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.