Quantcast
Εξελίξεις στη Ρωσία: Ποιες συνταγματικές αλλαγές ανακοίνωσε ο Πούτιν - enikonomia.gr

Εξελίξεις στη Ρωσία: Ποιες συνταγματικές αλλαγές ανακοίνωσε ο Πούτιν

δημοσιεύτηκε:

Η ετήσια ομιλία του Ρώσου προέδρου, το πρωί της Τετάρτης, ήταν αυτή που δρομολόγησε τις ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα, με την παραίτηση της κυβέρνησης του Νμίτρι Μεντβέντεφ.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Κοινοβουλίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε σημαντικές συνταγματικές αλλαγές, χωρίς να ορίσει σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ρωσικού Συντάγματος για την ενίσχυση των εξουσιών του Κοινοβουλίου με την παράλληλη διατήρηση του προεδρικού χαρακτήρα του πολιτεύματος, του οποίου ηγείται εδώ και 20 χρόνια.

«Θεωρώ αναγκαίο να τεθεί υπό την έγκριση των πολιτών της χώρας το σύνολο των προτεινόμενων τροποποιήσεων του Συντάγματος», δήλωσε ο Πούτιν.

Το βασικό μέτρο που ανακοινώθηκε έχει ως στόχο την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου στον σχηματισμό της κυβέρνησης, δίνοντάς του την εξουσία να εκλέγει τον πρωθυπουργό, τον οποίο στη συνέχεια ο πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να διορίσει. Σημειώνεται πως σήμερα, η ρωσική Δούμα επικυρώνει τη επιλογή του προέδρου.

Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στην ενίσχυση των εξουσιών των κυβερνητών των ρωσικών περιοχών, στην απαγόρευση στα μέλη της κυβέρνησης και τους δικαστές να παίρνουν άδειες διαμονής στο εξωτερικό και στην υποχρέωση κάθε υποψήφιου για την προεδρία να έχει ζήσει τα τελευταία 25 χρόνια στην Ρωσία.

Όπως υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόκειται για μία «σημαντική» αλλαγή για την οποία θεωρεί ότι η Ρωσία είναι αρκετά «ώριμη». Τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου κυριαρχούνται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Πούτιν και δεν αντιτίθενται ποτέ στις βουλές του Κρεμλίνου.

Σημειώνεται πως η θητεία του Πούτιν λήγει το 2024 και βάσει των ισχυουσών ρυθμίσεων δεν έχει δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Ο ίδιος πάντως διαμήνυσε ότι το πολίτευμα στη χώρα θα πρέπει να παραμείνει προεδρικό.

«Η Ρωσία πρέπει να παραμείνει μία ισχυρή προεδρική δημοκρατία, για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος, φυσικά, θα διατηρήσει το δικαίωμα να ορίζει τις αποστολές και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης», προειδοποίησε ο Πούτιν.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος θα διατηρήσει το δικαίωμα παύσης των μελών της κυβέρνησης, θα διορίζει τους επικεφαλής όλων των δομών ασφαλείας και θα μπορεί να απολύει τους προέδρους του Ανωτάτου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της τροποποίησης του άρθρου του Συντάγματος που περιορίζει τον αριθμό των προεδρικών θητειών σε «δύο διαδοχικές θητείες».

Μετά την ομιλία Πούτιν, ο πρωθυπουργός Νμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του παραιτείται. Αφού αποδέχτηκε την παραίτηση, ο Πούτιν ζήτησε από τους υπουργούς να παραμείνουν στις θέσεις τους έως ότου σχηματιστεί μία νέα κυβέρνηση.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μία θέση αναπληρωτή γραμματέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, την οποία και θα προσφέρει στον Μεντβέντεφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.