Quantcast
Λιβύη: Απειλή για κλείσιμο της μεγαλύτερης πετρελαιοπηγής της - enikonomia.gr
share

Λιβύη: Απειλή για κλείσιμο της μεγαλύτερης πετρελαιοπηγής της

δημοσιεύτηκε:

Λιβυκή οργάνωση απειλεί να την κλείσει ξανά τη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή της χώρας, λίγο πριν την έναρξη της διάσκεψης του Βερολίνου, μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται για την οργάνωση “Οργή του Φεζάν”, που έχει πάρει το όνομά της από την ερημική περιοχή του Φεζάν στη νοτιοδυτική Λιβύη, η οποία ετοιμάζεται να κλείσει τις πετρελαιοπηγές Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ για να πιέσει για την ικανοποίηση οικονομικών απαιτήσεών της καθώς και απαιτήσεων της στον τομέα της ασφάλειας, όπως δήλωσε ο ηγέτης της, ο Μπασίρ αλ-Σέιχ. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να σταματήσει σχεδόν όλη την πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας.

«Ετοιμαζόμαστε τώρα και συγκεντρωνόμαστε κοντά στο Σαράρα και το Ελ Φιλ. Μέχρι στιγμής δεν τις έχουμε κλείσει», δήλωσε ο Μπασίρ αλ-Σέιχ.

Η δήλωση έγινε μόλις δύο ημέρες αφού έκλεισαν λιμάνια και πετρελαιπηγές στην ανατολική Λιβύη. Η λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου ανακοίνωσε ότι το κλείσιμο διατάχθηκε από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και θα οδηγήσει στην απώλεια 800.000 βαρελιών ημερησίων, περισσότερο από το μισό της συνολικής πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας.

Το κοίτασμα Ελ Σαράρα παράγει περίπου 300.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και το Ελ Φιλ παράγει περίπου 70.000 βαρέλια ημερησίως. Και τα δύο κοιτάσματα ελέγχονται από οργανώσεις που είναι σύμμαχοι του ΛΕΣ.

Το Reuters σημειώνει ότι η κίνηση για το κλείσιμο πετρελαιοπηγώνκαι λιμανιών αποτελεί τακτική άσκησης πίεσης πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου, αν και ο ΛΕΣ υποστηρίζει πως είναι το αποτέλεσμα λαϊκής πίεσης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.