Quantcast
Κορονοϊός: Μελέτη της JP Morgan για την παγκόσμια οικονομία - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Μελέτη της JP Morgan για την παγκόσμια οικονομία

δημοσιεύτηκε:

Βαθιά ύφεση στην παγκόσμια οικονομία λόγω της κρίσης του κορονοϊού αλλά μικρής διάρκειας προβλέπει η JP Morgan. Όπως αναφέρεται σε σχετική μελέτη του οίκου , “μπορεί να είναι η συντομότερη και βαθύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία καθώς πιθανολογείται ότι θα διαρκέσει μόνο δύο τρίμηνα, με το πρώτο τρίμηνο -12% σε ετησιοποιημένη βάση, το δεύτερο τρίμηνο -1%, το τρίτο τρίμηνο +19% και το τέταρτο τρίμηνο +4%, ή, -1,1% για ολόκληρο το 2020”.

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, οι αντίστοιχες προβλέψεις είναι -15% το πρώτο τρίμηνο, -22% το δεύτερο τρίμηνο, +45% το τρίτο τρίμηνο και +3,5% το τέταρτο τρίμηνο. Για τις ΗΠΑ, προβλέπεται -4% το πρώτο τρίμηνο, -14% το δεύτερο τρίμηνο, +8% το τρίτο τρίμηνο και +4% το τέταρτο τρίμηνο. Το σενάριο αυτό βασίζεται σε δύο υποθέσεις: Πρώτον, ότι ο κορονοϊός σταδιακά εξαφανίζεται πριν το καλοκαίρι και επιτρέπει να αρθούν οι πολιτικές lockdown (περιορισμοί στην κυκλοφορία, κλείσιμο καταστημάτων κλπ.), και, δεύτερον, ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα μετάδοσης του ιού, καθώς επιστρέφουν οι άνθρωποι στην κανονικότητα και αίρονται οι διασυνοριακοί περιορισμοί.

“Εάν ο ιός δεν εξαφανισθεί, τότε θα έχουμε μια κλασσική ύφεση μακράς διάρκειας, και εάν υπάρξει δεύτερο κύμα μετάδοσης, ή ύφεση στην παγκόσμια οικονομία θα έχει το σχήμα W, και η επιβολή περιοριστικών μέτρων lockdown το φθινόπωρο θα οδηγήσει και πάλι σε μεγάλη και απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η εμπειρία της Κίνας θα δράσει ως πρόδρομος δείκτης καθώς ο πληθυσμός της επιστρέφει στην κανονικότητα”, αναφέρει η JP Morgan. Ο οίκος εκτιμά ακόμη ότι μπορεί να αποδειχθεί αναπόφευκτη η εθνικοποίηση ιδιωτικών εταιρειών με στόχο τη διατήρηση της απασχόλησης, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και κερδοφόρο εγχείρημα για την κυβέρνηση, εάν οι αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλές. Από την άλλη μεριά, η εθνικοποίηση μπορεί να αποδειχθεί προβληματική για τους ομολογιούχους εταιρικών τίτλων και για τους μικρομετόχους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.