Quantcast
Cumhuriyet: Η Τουρκία πρότεινε στις ΗΠΑ την εγκατάσταση των S-400 στα κατεχόμενα - enikonomia.gr
share

Cumhuriyet: Η Τουρκία πρότεινε στις ΗΠΑ την εγκατάσταση των S-400 στα κατεχόμενα

δημοσιεύτηκε:

Στην αποκάλυψη πως η Τουρκία πρότεινε στις ΗΠΑ τη μετεγκατάσταση τωνS-400 στα Κατεχόμενα προέβη σε δημοσίευμα της η αντιπολιτευόμενη στον Ερντογάν εφημερίδα, «Cumhuriyet». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας, Μεχμέτ Αλί Γκιουλλέρ, στους διπλωματικούς κύκλους της Άγκυρας κυκλοφορεί η πληροφορία ότι, η τουρκική πλευρά αναζητεί φόρμουλες για την εξομάλυνση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ εν όψει της συνάντησης του Αμερικανού και Τούρκου Προέδρου και έτσι εισηγήθηκε την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στα Κατεχόμενα. Ωστόσο βάσει του ίδιου άρθρου, η πρόταση απορρίφθηκε από τους Αμερικανούς με με το σκεπτικό ότι θα δημιουργούσε επιπλοκές στις σχέσεις με την Κύπρο.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η τουρκική πλευρά εισηγήθηκε επίσης, στην Ουάσιγκτον την επίλυση του προβλήματος των S-400 με βάση το «μοντέλο της Κρήτης». Σύμφωνα με αυτήν την φόρμουλα η τουρκική πλευρά θα διαχειρίζεται τους ρωσικούς πυραύλους με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίζεται σήμερα η ελληνική πλευρά τους κυπριακής ιδιοκτησίας ρωσικούς πυραύλους που είναι εγκαταστημένοι στην Κρήτη. Επίσης η Τουρκία πρότεινε στους Αμερικανούς τη δημιουργία ενός κοινού, αμερικανοτουρκικού αρχηγείου, το οποίο θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει την λειτουργία των S-400. Ο κ. Γκιουλλέρ ονομάζει αυτό το μοντέλο ως «μοντέλο του Πακιστάν».
Ο κ. Γκιουλλέρ αναφέρεται και σε δυο άλλες τουρκικές φόρμουλες για τα S-400, στα «μοντέλα» του Ιντσιρλίκ και του Ναχιτσεβάν. Συγκεκριμένα, η Άγκυρα προσεγγίζει θετικά την ιδέα της εγκατάστασης των S-400 στην βάση Ιντσιρλίκ, όπου ο αμερικανικός στρατός θα έχει την δυνατότητα να επιτηρεί την χρήση τους. Εναλλακτικά, τα S-400 θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην αυτόνομη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα με την Τουρκία, στο Ναχιτσεβάν από όπου θα παρέχουν ασπίδα προστασίας σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.