Quantcast
Ουκρανία: Σχεδόν 25 εκατ. τόνοι σιτηρών είναι αποκλεισμένοι στη χώρα - enikonomia.gr
share

Ουκρανία: Σχεδόν 25 εκατ. τόνοι σιτηρών είναι αποκλεισμένοι στη χώρα

δημοσιεύτηκε:

Αξιωματούχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) δήλωσε ότι σχεδόν 25 εκατ. τόνοι σιτηρών είναι αποκλεισμένοι στην Ουκρανία και δεν μπορεί να μεταφερθούν εκτός χώρας λόγω δυσκολιών στις υποδομές και των αποκλεισμένων λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης.

Οι αποκλεισμοί θεωρούνται ένας από τους παράγοντες που ευθύνονται για τις υψηλές τιμές τροφίμων, που ανήλθαν τον Μάρτιο σε επίπεδα ρεκόρ ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν υποχωρήσουν και πάλι ελαφρώς τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον FAO.

Η Ουκρανία ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εξαγωγής αραβοσίτου την περίοδο 2020/21 και η έκτη μεγαλύτερη στις εξαγωγές σίτου, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών.

«Είναι μια σχεδόν αλλόκοτη κατάσταση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία με σχεδόν 25 εκατ. τόνους σιτηρών, που θα μπορούσαν να εξαχθούν, αλλά δεν μπορούν να βγουν εκτός χώρας λόγω έλλειψης υποδομών και αποκλεισμών των λιμανιών», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της διεύθυνσης Αγορών και Εμπορίου του FAO,Γιόσεφ Σμιντχούμπερ σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τη Γενεύη.

Ο Σμιντχούμπερ δήλωσε ότι τα γεμάτα σιλό μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις σε αποθηκευτικούς χώρους κατά την επόμενη συγκομιδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Παρά τον πόλεμο οι συνθήκες συγκομιδής δεν φαίνονται τόσο τρομερές. Αυτό θα μπορούσε πραγματικά να σημαίνει ότι δεν υπάρχει επαρκής αποθηκευτική δυναμικότητα στην Ουκρανία, ιδίως εάν δεν ανοίξει διάδρομος σίτου για εξαγωγή από την Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Άλλη ανησυχία είναι οι αναφορές ότι κάποιοι αποθηκευτικοί χώροι σιτηρών έχουν καταστραφεί στις συγκρούσεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο ίδιος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.


Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ακόμη πως οι πληροφορίες ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά από την Ουκρανία είναι πιθανόν ψευδείς.

«Δεν έχουμε καμιά πληροφορία, φαίνεται ότι είναι ψεύδη», δήλωσε ο Πεσκόφ αφού αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα τρόφιμα δήλωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία μεταφέρει σιτηρά από τις περιοχές της γειτονικής της χώρας τις οποίες έχει καταλάβει.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.