Quantcast
Τζεντιλόνι: Πιθανή ύφεση στα πιο εξαρτημένα μέλη από το φυσικό αέριο - enikonomia.gr
share

Τζεντιλόνι: Πιθανή ύφεση στα πιο εξαρτημένα μέλη από το φυσικό αέριο

δημοσιεύτηκε:

Ενδέχεται να υπάρξει ύφεση στα πλέον εξαρτημένα από το ρωσικό φυσικό αέριο κράτη-μέλη της ΕΕ σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί το δυσμενέστερο σενάριο διακοπής του εφοδιασμού με αέριο από τη Ρωσία, όπως προειδοποίησε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Τζεντιλόνι τόνισε ότι οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής υπόκεινται σε «πολύ υψηλή αβεβαιότητα και κινδύνους», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Εξήγησε επίσης ότι η βασική πρόβλεψη της Επιτροπής για την οικονομία βασίζεται σε ένα μοντέλο που προσομοιώνει τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών των βασικών προϊόντων ενέργειας. Αυτό είναι το δυσμενές σενάριο- καθώς και μιας οριστικής διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία – αυτό είναι το δυσμενέστερο σενάριο.

«Σε αυτό το τελευταίο, σοβαρό σενάριο, οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ θα ήταν περίπου 2,5 με 1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από το βασικό σενάριο των προβλέψεων για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, ενώ ο πληθωρισμός θα αυξανόταν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 και περισσότερο από 1 το 2023 πάνω από τη βασική πρόβλεψη. Και στα δύο αυτά σενάρια, η ανάπτυξη εντός του έτους θα ήταν σε αρνητικό έδαφος», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας.

«Το σοβαρό σενάριο συνδέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την εξάρτηση των χωρών της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Τζεντιλόνι, αποφεύγοντας να κατονομάσει τις χώρες που είναι περισσότερο εξαρτημένες.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή προβλέπει για την ΕΕ και την Ευρωζώνη ανάπτυξη 2,7% το 2022 και 2,3% το 2023. Προβλέπει επίσης για το 2022 πληθωρισμό 6,1% στην ευρωζώνη και 6,8% στην ΕΕ και για το 2023 πληθωρισμό 2,7% για την ευρωζώνη και 3,2% για την ΕΕ.

Συμπερασματικά ο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί ανείπωτα δεινά και καταστροφές, αλλά επιβαρύνει και την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. «Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη του περασμένου έτους θα έχει διαρκή θετική επίδραση στους ρυθμούς ανάπτυξης φέτος. Αλλά αυτό δεν μειώνει τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στις οικονομίες μας – ακόμα κι αν η ισχυρή πολιτική απάντηση που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει ενισχύσει την ανθεκτικότητά μας». Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η οικονομία στην ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια «πολύ φυσιολογική κατάσταση».

Βουδαπέστη: Δεν έχει λάβει ακόμη κάποια αποδεκτή πρόταση από την ΕΕ για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ουγγαρία δεν έχει λάβει καμία σοβαρή πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, έπειτα από μια επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στην Βουδαπέστη νωρίτερα αυτό τον μήνα, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προκαλέσει πρόβλημα με μια πρόταση, επομένως είναι μια δίκαιη προσδοκία από την Ουγγαρία… ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει μια λύση: να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις και να αντισταθμίσει τις (προκύπτουσες) αυξήσεις τιμών που καθιστούν αναγκαίο έναν συνολικό εκσυγχρονισμό της ενεργειακής δομής της Ουγγαρίας σε ύψος 15-18 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Σιγιάρτο .

Πρόσθεσε ότι μια άλλη λύση θα ήταν να εξαιρεθούν οι αποστολές πετρελαίου μέσω αγωγού από το προγραμματισμένο εμπάργκο.

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα που αντιτίθεται στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.