Quantcast
Washington Post: Το ευρώ δεν είναι καταστροφικό μόνο για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Washington Post: Το ευρώ δεν είναι καταστροφικό μόνο για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Το ευρώ μπορεί να είναι χειρότερο ακόμα και από τη χρεωκοπία γράφει ο Matt O’ Brien στη Washington Post φέρνοντας κι ένα παράδειγμα. Η Φινλανδία και η Ολλανδία έχουν μικρότερη ανάπτυξη απ’ ό,τι η Ισλανδία από το 2007. Και η Ισλανδία χρεωκόπησε το 2008.

Η Φινλανδία και η Ολλανδία έχουν οικονομικά προβλήματα, αλλά είναι διαχειρίσιμα.

Για την ακρίβεια έχουν κάνει ό,τι ακριβώς έπρεπε.  Ακολουθούν τους κανόνες, αλλά το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό.  Γιατί έτσι είναι το ευρώ.

 Η, αν θέλεις να το θέσεις πιο κομψά η ευρωζώνη δεν είναι τέλεια – και το δεν είναι τέλεια σημαίνει ότι είναι εύθραυστη, ευάλωτη και δεν δίνει τα προνόμια που θα μπορούσε.

Δεν είναι υπερβολή ότι η Apple γονάτισε την φινλανδική οικονομία. Τo iPhone «σκότωσε» τα Nokia phones και το iPad την παραγωγή χαρτιού της Φινλανδίας. Η λύση θα ήταν μία υποτίμηση του νομίσματος, αλλά η Φινλανδία δεν έχει εθνικό νόμισμα, έχει το ευρώ.

 Ετσι, εναλλακτικά πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές μισθών, κάτι που προκαλεί μεγάλη ζημιά στην οικονομία. Το αποτέλεσμα θα είναι μία βαθιά ύφεση, που έχουν να ζήσουν στη Φινλανδία από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Η Ολλανδία είναι μία διαφορετική ιστορία. Τα προϊόντα της είναι πολύ ανταγωνιστικά στο εξωτερικό και έχει ένα τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα 10% του ΑΕΠ, αλλά οι εσωτερικές δαπάνες είναι το πρόβλημα.

Η Ολλανδία έχει μία τεράστια φούσκα ακινήτων, που οφείλεται στις πληρωμές τόκων, οι οποίοι εκπίπτουν από τη φορολογία, με συνέπεια να υπάρχει ένας αποπληθωρισμός της τάξης του 20%.  Αυτό αφήνει τα ολλανδικά νοικοκυριά με ένα τεράστιο χρέος, που μεγαλύτερό του δεν υπάρχει στην ευρωζώνη. Σε συνδυασμό με τη λιτότητα, καθυστερεί η ανάκαμψη της οικονομίας, που έχει συρρικνωθεί το 2014 σε σχέση με το 2007.

 Είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, βέβαια, από τη φινλανδική οικονομία, που έχει συρρικνωθεί κατά 5,2%.

Όσο για την Ισλανδία, ουσιαστικά είχε εκχωρήσει όλη την οικονομία της σε ένα hedge fund, που κατέρρευσε το 2008. Οι τράπεζες χρεωκόπησαν, το νόμισμά της κατέρρευσε κατά 60% , είχε διπλάσια λιτότητα από την Ολλανδία και 12πλάσια από τη Φινλανδία, ενώ επιβλήθηκαν και capital controls, για να μη φυγαδεύσει ο κόσμος τα χρήματά του στο εξωτερικό.

 Αλλά παρόλα αυτά, η Ισλανδία κατάφερε να ξεπεράσει τη Φινλανδία και την Ολλανδία.

 Πώς ήταν αυτό δυνατό; Δεν έχει ευρώ. Αλλά το δικό της νόμισμα την κορώνα, που μπορεί να υποτιμήθηκε κατά 60%, αλλά έκανε πιο ανταγωνιστικά τα ισλανδικά προϊόντα. Κάτι που δεν μπορεί να κάνει το ευρώ, που κόβει μόνο μισθούς και δαπάνες.  Και δημιουργεί συνηθισμένα προβλήματα σε εξαιρετικά κράτη μέλη (Φινλανδία) ή, εξαιρετικά προβλήματα σε ιστορικά κράτη μέλη (Ελλάδα). Αυτό συμβαίνει είτε ακολουθείς τους κανόνες, είτε όχι.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.