Quantcast
DW: Τα στραβά μάτια κάνει η Τουρκία για το λαθρεμπόριο πετρελαίου - enikonomia.gr
share

DW: Τα στραβά μάτια κάνει η Τουρκία για το λαθρεμπόριο πετρελαίου

δημοσιεύτηκε:

Το πετρέλαιο είναι ένα μεγάλο οικονομικό όπλο στα χέρια των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους, χωρίς να είναι βέβαια το μοναδικό.

Οι αντάρτες τζιχαντιστές το πωλούν μέσα στη χώρα, αλλά και μέσω των κοινών συνόρων με την Τουρκία προς το εξωτερικό.

Η Μπέντε Σνέλερ, πολιτική επιστήμονας στο Ινστιτούτο Χάινριχ Μπέλ στη Βηρυτό, υποστηρίζει σε συνέντευξη στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι το επίσημο τουρκικό κράτος επωφελείται από το λαθρεμπόριο μαύρου χρυσού.

 

«Τα στραβά μάτια κάνει η Τουρκία»

«Θεωρώ ότι το λαθρεμπόριο πετρελαίου, η πώληση πετρελαίου δια μέσου των συνόρων γίνεται από ιδιώτες περισσότερο, γι’ αυτό και δεν ξέρουμε που καταλήγει», αναφέρει.

«Αλλά εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η Τουρκία ελέγχει τα σύνορά της με διαφορετική βαρύτητα, όσο είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε από τους εταίρους μας στα συροτουρκικά σύνορα. Και ότι ιδιαίτερα στις περιοχές που ελέγχει το ΙΚ κάνει τα στραβά μάτια».

Η προέλευση πετρελαίου φαίνεται από την τιμή του. Υπάρχει ντίζελ που προέρχεται από περιοχές του κυβερνητικού στρατού και ντίζελ από άλλες περιοχές -προφανώς από το ISIS- όπου η τιμή είναι πιο χαμηλή.

Αλλά και το ύψος των κερδών από την πώληση πετρελαίου κυμαίνεται: άλλοι κάνουν λόγο για ένα εκατομμύριο, άλλοι για δύο εκατομμύρια ημερησίως, χωρίς να είναι και η μοναδική πηγή χρηματοδότηση του ΙΚ, όπως υποστηρίζει η Μπέντερ Σνέλερ.

 

Αναγκαίες οι χερσαίες επιχειρήσεις

«Γίνεται εμπορία ανθρώπων, απαγωγές με χρηματικ’ο αντάλλαγμα. Σημαντικά ποσά, αν και λιγότερα, προέρχονται από εκβιασμούς σε βάρος απλών ανθρώπων.

Για καιρό ένας άλλος πόρος ήταν χρήματα που ζητούσαν από επιχειρηματίες έναντι προστασίας. Τα ποσά ήταν μικρά, αλλά γίνονταν πολύ μεγάλα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι στις περιοχές που ελέγχουν οι ισλαμιστές ζουν 8 εκ. άνθρωποι».

Η γερμανίδα πολιτική επιστήμονας υποστηρίζει ότι τα έσοδα της τρομοκρατικής οργάνωσης από άλλους πόρους εκτός τους πετρελαίου είναι τόσο μεγάλα που ενδεχόμενοι βομβαρδισμοί υποδομών από τις οποίες το ΙΚ χρηματοδοτείται, όπως π.χ. οι πετρελαιοπηγές, δεν θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική του υπόσταση. Και εκείνο που θεωρεί αναπόφευκτο μακροπρόθεσμα είναι η ενεργοποίηση χερσαίων δυνάμεων.

«Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, όπως το έχουμε δει εδώ και καιρό, δεν έχουν εξασθενήσει την τρομοκρατική οργάνωση».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.