Quantcast
Ζ. Γκάμπριελ: Η Μέρκελ συνυπεύθυνη για την άνοδο της Λεπέν - enikonomia.gr
share

Ζ. Γκάμπριελ: Η Μέρκελ συνυπεύθυνη για την άνοδο της Λεπέν

δημοσιεύτηκε:

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του SPD, αντικαγκελάριο και υπ. Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η πολιτική των περικοπών της καγκελαρίου Μέρκελ συνέβαλε στην ενίσχυση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία.

Ο ίδιος, όπως είπε, προειδοποίησε επανειλημμένως την Α. Μέρκελ για τις συνέπειες του «να θέλει να υπαγορεύει στη Γαλλία την πολιτική των περικοπών». Εάν οι γερμανοί συντηρητικοί άκουγαν τις συμβουλές του, «τότε η κυρία Λεπέν δεν θα έφτανε ποτέ τόσο μακριά».

Από το βήμα του συνεδρίου του SPD ο πρόεδρος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών εκτίμησε ότι ήταν λάθος να τεθεί τόσο ψηλά ο πήχης των περικοπών στην υπερχρεωμένη Γαλλία. «Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι έτσι σε μια χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ζητούμενο η αλλαγή πορείας

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε γενικότερα την ακολουθούμενη αυστηρή πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη.

«Στη μάχη μας κατά των εθνικιστών θα πρέπει να αλλάξουμε την πορεία που ακολουθεί η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο όπου οι υπερχρεωμένες χώρες αισθάνονται υπό κηδεμονία και την ίδια ώρα οι πλεονασματικές χώρες εξοργίζονται επειδή πρέπει να παρέχουν συνεχώς νέας δάνεια».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του SPD, το κοινωνικό ζήτημα είναι η πραγματική πυριτιδαποθήκη που τινάζει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Όποιος κλείνει τα μάτια του σε αυτό, γίνεται νεκροθάφτης της ΕΕ», προειδοποίησε ο Ζ. Γκάμπριελ.

Δριμεία κριτική εξαπέλυσε στην Α. Μέρκελ και τη Χριστιανική Ένωση ο πρόεδρος του SPD και για την ακολουθούμενη πολιτική έναντι των προσφύγων, επιρρίπτοντάς στους κυβερνητικούς του εταίρους υποκρισία και διπλή στρατηγική.

Ο Ζ. Γκάμπριελ απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο θέσπισης ανώτατων ορίων, τόνισε όμως την ίδια ώρα ότι μακροπρόθεσμος στόχος θα πρέπει να είναι η σταδιακή μείωση του αριθμού των νεοαφιχθέντων προσφύγων.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.