Quantcast
DW: Ο τρομοκρατικός κίνδυνος στη Γερμανία παραμένει υψηλός - enikonomia.gr
share

DW: Ο τρομοκρατικός κίνδυνος στη Γερμανία παραμένει υψηλός

δημοσιεύτηκε:

Λήξη του συναγερμού σήμαναν οι αρχές ασφαλείας στο Μόναχο μετά από προειδοποιήσεις φιλικών μυστικών υπηρεσιών, ότι θα γίνονταν τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως αυτά στο Παρίσι μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, σε δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς της πόλης. Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν και τώρα οι διωκτικές αρχές αναζητούν υπόπτους από τη Συρία και το Ιράκ, που φέρονται ως μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

 

Οι έρευνες συνεχίζονται

 

Παρόλα αυτά τόσο ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, όσο και ο βαυαρός συνάδελφός του Γιόαχιμ Χέρμαν, επισείουν τον κίνδυνο πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων. «Η κατάσταση στην Ευρώπη και στη Γερμανία παραμένει και το 2016 σοβαρή», τόνισε ο ντε Μαζιέρ. Κατά την άποψη του Χέρμαν «δεν υπάρχουν στοιχεία για άμεση επίθεση, σήμερα ή αύριο, σε ένα συγκεκριμένο τόπο, αλλά λόγω της δραστηριότητας του Ισλαμικού Κράτους, δεν θα πρέπει να αποκλείουμε προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο επιθέσεων. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια μακρά σε διάρκεια αντιπαράθεση με το ΙΚ, και υπό αυτήν την έννοια δυστυχώς δεν αποκλείεται να μην είναι η τελευταία φορά που γίνονται τέτοιες προειδοποιήσεις».

Ο αστυνομικός διευθυντής του Μονάχου Χουμπέρτους Άντρε δήλωσε σε συνέντευξη τύπου το πρωί ότι δεν γνωρίζει εάν τα 5 με 7 άτομα που χαρακτηρίστηκαν από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες ως ύποπτα, υπάρχουν στην πραγματικότητα και ότι οι έρευνες συνεχίζονται. Σύμφωνα με τη Βαυαρική Ραδιοφωνία οι ύποπτοί βρίσκονταν χθες στο Μόναχο, σχεδίαζαν να βρεθούν ανά δύο στους τόπους των επιθέσεων και να ανατιναχθούν στον αέρα, ο ένας μετά τον άλλο. Ερωτηθείς σχετικά ο αστυνομικός διευθυντής είπε ότι δεν έχει τέτοιες πληροφορίες.

 

«Έδρασαν προσεκτικά, συνετά και αποφασιστικά»

 

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών πάντως δικαιολόγησε τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας. «Οι βαυαρικές αρχές με τη στήριξη της ομοσπονδιακής αστυνομίας έδρασαν προσεκτικά, αποφασιστικά και συνετά» είπε. Το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa μετέδωσε ότι πριν από μερικές μέρες ήρθε από τις ΗΠΑ η πρώτη προειδοποίηση για τρομοκρατικό χτύπημα. Στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες δόθηκαν λεπτομερείς πληροφορίες για ονόματα, τόπο επιθέσεων και πιθανά σχέδια δράσης των υπόπτων. Μια πιο συγκεκριμένη πληροφορία ήρθε το απόγευμα της παραμονής της πρωτοχρονιάς από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ρωτήθηκαν για όλα αυτά αλλά δεν θέλησαν να κάνουν κανένα σχόλιο. Πάντως όλα τα στοιχεία ελέγχθηκαν από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.