Quantcast
Στη σκιά των παγκόσμιων κρίσεων το Νταβός - enikonomia.gr
share

Στη σκιά των παγκόσμιων κρίσεων το Νταβός

δημοσιεύτηκε:

Το ελβετικό θέρετρο του Νταβός μετατρέπεται σε φρούριο για τις ανάγκες του 46ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ μεταξύ 20 και 23 Ιανουαρίου. Τα μέτρα ασφαλείας δεν έχουν προηγούμενο μετά και τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις μελών της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εντός και εκτός Ευρώπης.

Παρά την τρομοκρατική απειλή που πλανάται στην ατμόσφαιρα όμως, 2.500 εξέχοντες καλεσμένοι από τους χώρους της πολιτικής, της οικονομίας, της επιστήμης, αλλά ακόμη και του θεάματος θα δώσουν το «παρών». Από το Βερολίνο μεταβαίνουν στο Νταβός ο γερμανός πρόεδρος Γκάουκ, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Γκάμπριελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε. Διά της απουσίας της θα λάμψει φέτος η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία απέρριψε ευγενικά την πρόσκληση που της είχε γίνει ήδη από το φθινόπωρο που πέρασε και όχι εξαιτίας της κλιμάκωσης της προσφυγικής κρίσης στη Γερμανία, με αφορμή και τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον γυναικών στην Κολωνία, στις οποίες συμμετείχαν και μετανάστες.

 

Παρούσα και στο Νταβός η προσφυγική κρίση

 

Πάντως το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, παρότι βρίσκεται χαμηλότερα στην ατζέντα, θα τεθεί και στο Νταβός, με ομιλίες και συζητήσεις στο περιθώριο του φόρουμ, αλλά και με διαδηλώσεις που προετοιμάζουν μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα βρεθούν στην Ελβετία.

Δεδηλωμένος στόχος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εδώ και 45 χρόνια είναι «να βελτιώνει την κατάσταση του κόσμου». Η ανάγκη να συμβεί αυτό φαντάζει σήμερα εξαιρετικά επείγουσα. Στην τελευταία συνάντηση στο Νταβός των ισχυρών αυτού του πλανήτη, τον περσινό Ιανουάριο, η μαζική έξοδος ανθρώπων από τη Συρία έπαιζε δευτερεύοντα ρόλο. Ωστόσο, στο μεταξύ έχουν έρθει στην Ευρώπη πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, με τον πόλεμο στη Συρία να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Είναι απίθανο να βρεθεί κάποια λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ωστόσο, ενόψει του διαλόγου που ξεκινά αμέσως μετά το Νταβός στη Γενεύη μεταξύ εκπροσώπων του συριακού καθεστώτος και αντιπολιτευόμενων ομάδων, θεωρείται πιθανό να γίνουν στο περιθώριο του φόρουμ ορισμένες συνεννοήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για το συριακό.

 

Μελλοντικές προκλήσεις στη σκιά σημερινών προβλημάτων

 

Πάντως, πέρα από τον πόλεμο στη Συρία, την προσφυγική κρίση και τον τρομοκρατικό κίνδυνο, η παλέτα των παγκόσμιων προβλημάτων είναι πολύ ευρύτερη: Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, η αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, η ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία και ο ρόλος της Ρωσίας, οι αναταράξεις στις κινεζικές χρηματαγορές, η κλιματική αλλαγή, η κάμψη του παγκόσμιου εμπορίου, ακόμη και η διατήρηση των φόβων για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας περιλαμβάνονται στη λίστα των σοβαρών ζητημάτων.

Από την πλευρά του ο Κλάους Σβαμπ, πρόεδρος και ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, καλεί την παγκόσμια ελίτ να επιδείξει διορατικότητα και να επικεντρωθεί σε ζητήματα που έρχονται και θα αποτελέσουν προκλήσεις στο προσεχές μέλλον. Ο ίδιος κάνει λόγο για «αρχή μιας επανάστασης» που θα επιφέρει ριζικές αλλαγές, κάνοντας λόγο για «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» με ραγδαία ψηφιοποίηση και επικείμενη ρομποτοποίηση της παραγωγής. Ζητήματα αναμφισβήτητης σπουδαιότητας, τα οποία όμως προβλέπεται να μείνουν στη σκιά των επιτακτικών προβλημάτων του σήμερα.

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.