Quantcast
DW: Υπό πίεση ο Ματέο Ρέντσι - enikonomia.gr
share

DW: Υπό πίεση ο Ματέο Ρέντσι

δημοσιεύτηκε:

Στην αντεπίθεση περνά ο Ρέντσι λανσάροντας “δυναμικό” προφίλ. Στόχος του είναι η Κομισιόν, με την οποία διατηρεί τις χειρότερες σχέσεις μέχρι τώρα, αλλά και οι ευρωσκεπτικιστές ενόψει των τοπικών εκλογών την άνοιξη.

Ένα νέο, πιο δυναμικό και επιθετικό προφίλ προβάλλει τις ημέρες αυτές ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Κύριος στόχος του να μπορέσει να αυξήσει η κεντροαριστερά τα ποσοστά της ενόψει των τοπικών εκλογών της άνοιξης. Σε ό,τι αφορά τις συνεχείς δηλώσεις και επικρίσεις που σχετίζονται με την ανάγκη περισσότερης ευελιξίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Ιταλός πρωθυπουργός θέλει, πρώτα από όλα, να αποφύγει τυχόν “υποδείξεις” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το καλοκαίρι.

 

Γιούνκερ: “Κρατώ τη γροθιά στην τσέπη”

 

Η Ιταλία ουσιαστικά ζητά να μπορεί να κάνει χρήση της οικονομικής ευελιξίας, τόσο σε σχέση με τις νέες δαπάνες για την ασφάλεια, όσο και για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ο Ρέντσι θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στο εκλογικό σώμα και να περιορίσει τη δύναμη των ευρωσκεπτικιστών, αρχίζοντας από την Λέγκα και το κίνημα Πέντε Αστέρων.

Σε αυτό το μήκος κύματος η κυβέρνηση της Ρώμης ζητά η οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό να βαρύνει αποκλειστικά και μόνον τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι εκείνον των χωρών – μελών της. Το μήνυμα που στέλνει στη φάση αυτή ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι οι κοινοτικoί κανόνες πρέπει να συμβαδίζουν με τις ανάγκες και την αξιοπρέπεια της κάθε χώρας. Σε ό,τι αφορά την όποια διάσωση των τραπεζών, με τη δυνατότητα δημιουργίας μιας λεγόμενης “bad bank” θα γεφυρωθούν οι διαφορές με τις Βρυξέλλες; Απ΄ ό,τι φαίνεται, προμηνύεται συνεχής αντιπαράθεση.

Προχθές μόλις ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι ο ιταλός πρωθυπουργός, “τον οποίο σέβομαι πολύ, δεν χάνει ευκαιρία να επικρίνει την Κομισιόν και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το κάνει”, για να προσθέσει: “σφίγγω τα δάχτυλά μου σε γροθιά, αλλά την αφήνω στην τσέπη”.

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.