Quantcast
FT: ΕΕ κατά Κομισιόν για κακοδιαχείριση στο προσφυγικό - enikonomia.gr
share

FT: ΕΕ κατά Κομισιόν για κακοδιαχείριση στο προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

Oι δαπάνες της Ε.Ε. για την μετανάστευση βρέθηκαν στο στόχαστρο των ίδιων των ελεγκτών του μπλοκ την Πέμπτη, που επέκριναν τις Βρυξέλλες γιατί δεν κατάφεραν να σχεδιάσουν ή να ελέγξουν όπως θα έπρεπε συγκεκριμένες δράσεις και γιατί δεν είναι σε θέση να δείξουν πως ξοδεύτηκαν πόροι €1,1 δισ. αναφέρουν οι FT.

Η κριτική από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο έγινε πριν από την κρίσιμη συνάντηση της Πέμπτης στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Τουρκία για την πρόταση να στέλνονται οι μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα πίσω στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, παρά τις νομικές και πρακτικές ανησυχίες για την συμφωνία.

Οι δαπάνες που έγιναν για έργα με στόχο την βελτίωση των ελέγχων στα σύνορα και στα συστήματα ασύλου σε χώρες όπως η Λιβύη και η Ουκρανία «δεν είχαν ξεκάθαρη στρατηγική», υποστηρίζει έκθεση του ΕΕΚ, του ανεξάρτητου εξωτερικού ελεγκτή της Ε.Ε.

Χρήματα ξοδεύτηκαν με ανοργάνωτο τρόπο και με λίγους ξεκάθαρους στόχους, τονίζει η έκθεση.

Αντίθετα τα έργα είχαν ασαφείς στόχους, όπως ένα που προσπαθούσε να «ευαισθητοποιήσει και να πληροφορήσει την κοινωνία πολιτών για ζητήματα μικτών μεταναστευτικών ροών» στην Αλγερία.

«Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τα κράτη μέλη δεν θέλουν ποσοτικούς στόχους» αναφέρει η Ντανιέλ Λαμάρκ, μέλος του ΕΕΚ και συντάκτρια της έκθεσης. «Είναι μια πολιτική χωρίς στρατηγική. Έχουμε γενικούς στόχους, με μια πολιτική που απλά καταπιάνεται με όποια τυχαίνει να είναι η προτεραιότητα της στιγμής».

Συγκεντρώθηκαν χρήματα από διάφορα τμήματα και ταμεία, καθιστώντας δύσκολο να εντοπιστεί τι ξοδεύτηκε για την μετανάστευση, προσθέτει η έκθεση.

Η Ε.Ε. ξόδεψε συνολικά περίπου €1,4 δισ. ανάμεσα στο 2007 και στο 2013 σε έργα μέσω των οποίων πληρώθηκαν από προγράμματα επιστροφής μεταναστών μέχρι 54 οχήματα για Ουκρανούς συνοριοφύλακες. Αλλά οι ελεγκτές κατάφεραν να προσδιορίσουν μόνο που πήγαν τα €304 εκατ., εν μέρει γιατί τα έργα δεν είχαν κατηγοριοποιηθεί όπως θα έπρεπε. Τα 54 οχήματα για την Ουκρανία για παράδειγμα είχαν καταγραφεί ως «διοικητικά έξοδα».

Η Κομισιόν απάντησε υποστηρίζοντας ότι η έκθεση βασίζεται σε περιορισμένο δείγμα έργων και ότι δεν είναι επικαιροποιημένη. «Τα πράγματα έχουν αλλάξει, η έκθεση δεν είναι επικαιροποιημένη και δεν φαίνεται να είναι προσανατολισμένη στην αναζήτηση των λύσεων που χρειαζόμαστε στην τρέχουσα κρίση» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ακόμα ότι η Ε.Ε. δεν κατάφερε να διασφαλίσει ότι τα έργα που χρηματοδότησε ήταν σύμφωνα με τους κανονισμούς τα μπλοκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χρηματοδότηση από την Ε.Ε. δόθηκε για κέντρα κράτησης στην Ουκρανία παρά το πολυτάραχο ιστορικό του Κιέβου στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Δεν υπήρξε πρόβλεψη για εκπαίδευση που θα βοηθούσε τις αρχές που λειτουργούν τα κέντρα να συμμορφωθούν με τα διεθνή κριτήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημειώνουν οι ελεγκτές.

Τόσο η Ε.Ε. όσο και τα κράτη μέλη έχουν παράσχει σημαντική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, η Ε.Ε. συμφώνησε να συγκροτηθεί ένα ταμείο €1,8 δισ. για αφρικανικές χώρες, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ροές μεταναστών που προσπαθούν να μπουν στην Ευρώπη. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Κομισιόν συμφώνησε να προσφέρει βοήθεια €700 εκατ. στην Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να ανταπεξέλθει μετά τη συγκέντρωση περισσότερων από 40.000 αιτούντων άσυλο στην χώρα.

Η Σύνοδος στις Βρυξέλλες θα είναι η τελευταία προσπάθεια της Ε.Ε. να περιορίσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, πριν από την αναμενόμενη αύξηση τους την άνοιξη.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.