Quantcast
Σε υψηλό τριετίας το σπρεντ των 10ετών γαλλικών ομολόγων μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Λεπέν - enikonomia.gr
share

Σε υψηλό τριετίας το σπρεντ των 10ετών γαλλικών ομολόγων μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Λεπέν

δημοσιεύτηκε:

Η διαφορά της απόδοσης (σπρεντ) των 10ετών γαλλικών ομολόγων από αυτή των αντίστοιχων γερμανικών αυξήθηκε σήμερα στις 72 μονάδες βάσης (0,72 της ποσοστιαίας μονάδας), που είναι το υψηλότερο επίπεδο τριών και πλέον ετών, μετά την παρουσίαση των θέσεων της ακροδεξιάς υποψήφιας για τη γαλλική Προεδρία Μαρίν Λεπέν, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. Εκκινώντας την προεκλογική εκστρατεία της χθες στη Λυόν, τρεις μήνες πριν της κρίσιμες εκλογές στη χώρα, η Λεπέν δεσμεύθηκε να ανασχέσει τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, να βγάλει τη Γαλλία από την Ευρωζώνη και να σταματήσει «την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών».

Οι επενδυτές ζητούν (τους τελευταίους μήνες) μία σταθερά αυξανόμενη απόδοση για την αγορά των γαλλικών ομολόγων – σε σχέση με αυτή που ζητούν για τους γερμανικούς τίτλους που θεωρούνται οι πιο ασφαλείς στην Ευρωζώνη. Η απόδοση των γαλλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,1% τον Σεπτέμβριο σε πάνω από 1% τον Ιανουάριο και σήμερα αυξήθηκε περαιτέρω κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,11%.

Οι πωλήσεις των γαλλικών τίτλων επιταχύνθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες, καθώς το αρχικό φαβορί για την προεδρία – ο πρώην δεξιός πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν – έχει εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο για την πληρωμή μελών της οικογένειάς του με χρήματα των φορολογουμένων. Αυξάνεται τώρα η πίεση στον Φιγιόν να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να επιτρέψει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να ορίσει έναν νέο φέρελπι υποψήφιο.

Η διαφαινόμενη πτώση του Φιγιόν θα αποτελέσει δώρο για τους επικριτές τους, κυρίως τη Λεπέν, η οποία υπόσχεται να βγάλει τη Γαλλία από το ενιαίο νόμισμα εντός εξαμήνου από την ανάληψη της προεδρίας. Η δέσμευσή της να μετατρέψει το χρέος της Γαλλίας από το ευρώ σε νέο φράγκο θα οδηγήσει σε βέβαιη υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, σύμφωνα με τον Μόριτς Κρέμερ, επικεφαλής για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις του οίκου S&P Ratings. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ωστόσο, δείχνουν ότι η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου θα έχανε στο δεύτερο γύρο των εκλογών από τον κεντρώο, ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, η αυξανόμενη δημοτικότητα του οποίου αιφνιδίασε του παρατηρητές της σημαντικά απρόβλεπτης προεδρικής κούρσας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.