Quantcast
Μίνι κραχ στη Wall Street - enikonomia.gr
share

Μίνι κραχ στη Wall Street

δημοσιεύτηκε:

Κλίμα γενικευμένου πανικού επικράτησε για ώρες τη Δευτέρα στο χρηματιστήριο στη Wall Street, όπου οι δείκτες έκλεισαν με σημαντική πτώση έπειτα από πολλούς μήνες ευφορίας που είχε εξάρει επανειλημμένα ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δείκτης της βιομηχανίας Dow Jones ξαφνικά στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης άρχισε να καταρρέει: η πτώση του μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας ώρας έσπασε κατά σειρά το φράγμα των 500, των 1.000 και των 1.500 μονάδων. Έφθασε κάποια στιγμή ακόμη και 10% κάτω από το πιο πρόσφατο ιστορικό του υψηλό (της 26ης Ιανουαρίου).

Η δραματική συνεδρίαση, που μεταδιδόταν απευθείας στις τηλεοπτικές οθόνες, τράβηξε την προσοχή ακόμη και περαστικών.

Ο Dow Jones εν τέλει ανέκτησε μέρος των απωλειών του, για να κλείσει με πτώση 1.175,21 μονάδων (-4,6%), στις 24.345,75 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 273,42 μονάδων (-3,78%) στις 6.967,53 μονάδες. Ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 απώλεσε 113,19 μονάδες (-4,10%) για να κλείσει στις 2.648,94 μονάδες.

Ο Λευκός Οίκος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντας ότι ο Τραμπ είναι σίγουρος πως τα «θεμελιώδη» μακροοικονομικά στοιχεία της οικονομίας των ΗΠΑ είναι «εξαιρετικά ισχυρά», σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Δεν ενεργοποιήθηκε η επιλογή της προσωρινής αναστολής των συναλλαγών (circuit breaker), κάτι που συμβαίνει συνήθως μόλις η πτώση του S&P 500 ξεπεράσει το 7%.

Αυτή η διόρθωση καταγράφηκε την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας ο Τζερόμ Πάουελ, διαδεχόμενος την Τζάνετ Γέλεν. Αλλά αναμενόταν εδώ και καιρό από αρκετούς αναλυτές, μολονότι οι δείκτες έσπαγαν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Ο Dow Jones είχε ανέβει κατά 42% από την ημέρα τις νίκης του Τραμπ στις εκλογές του 2016 και κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό πριν από μία εβδομάδα (πάνω από τις 26.400 μονάδες). Ενώ ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 34% το ίδιο χρονικό διάστημα, κάτι που ορισμένοι είχαν βαφτίσει «το ράλι του Τραμπ», που μάλιστα κλιμακώθηκε μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.