Quantcast
Απόδοση 28,5% για τα 3ετή ελληνικά ομόλογα και -0,1% για τα ομόλογα του EFSF! - enikonomia.gr
share

Απόδοση 28,5% για τα 3ετή ελληνικά ομόλογα και -0,1% για τα ομόλογα του EFSF!

δημοσιεύτηκε:

Την ώρα που η απόδοση των ελληνικών τριετών ομολόγων, με λήξη τον Ιούλιο του 2017, έχει εκτοξευθεί στο 28,50%, το αντίστοιχο ομόλογο του EFSF (του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι ο βασικός πιστωτής της Ελλάδας με ένα ποσό ύψους 141,9 δισ. ευρώ) διαπραγματεύεται με αρνητική απόδοση -0,1%, σύμφωνα με το Tradeweb, αναφέρει το Reuters. 

Μάλιστα, το EFSF σχεδιάζει να τιμολογήσει τη νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου με απόδοση 21 μονάδων βάσης (0,21 ποσοστιαίας μονάδας) χαμηλότερα από το μέσο επιτόκιο της αγοράς, παρά το ότι από την πορεία της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους πιστωτές της μπορεί να καθορισθεί, αν η χώρα θα χρεοκοπήσει ή όχι, προσθέτει το Reuters.  

Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, είναι λίγο πιο επιφυλακτικοί και δήλωσαν ότι μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα οδηγούσε σε ανεξερεύνητο έδαφος όσον αφορά τον έλεγχο του συστήματος εγγυήσεων για την αποπληρωμή των ομολόγων που εκδίδει το EFSF, αν και αυτό μοιάζει πολύ στέρεο στα χαρτιά.

“Κοιτάζοντας στα έγγραφα και τη διάρθρωση των εγγυήσεων του EFSF, όλα φαίνεται να είναι εν τάξει για τους επενδυτές, αλλά μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας σημαίνει ότι είμαστε σε κάποιο βαθμό σε μη ελεγμένο έδαφος. Θα ήταν η πρώτη ελληνική χρεοκοπία, όπου οι πιστωτές που θα πληγούν περισσ΄τοερο θα είναι ο δημόσιος τομέας παρά ο ιδιωτικός τομέας¨, δήλωσε αναλυτής της Citigroup, προσθέτοντας: “Θεωρητικά, η διάρθρωση των εγγυήσεων φαίνεται πολύ ισχυρή, αλλά βασικό σημείο είναι η ακεραιότητα της δέσμευσης των εγγυητών (σ.σ.: των χωρών της Ευρωζώνης για την αποπληρωμή των ομολόγων)….Θεωρώ ότι μία χρεοκοπία της Ελλάδας από μόνη της είναι απίθανη και μία χρεοκοπία του EFSF ακόμη περισσότερο. Αλλά, ταυτόχρονα, θα ανέμενα να υπάρχει τουλάχιστον κάποια επίπετωση, δεδομένου ότι το EFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας”. 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.