Quantcast
Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά - enikonomia.gr
share

Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά

δημοσιεύτηκε:

Αναλυτικά στοιχεία για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. και την κατάργησή του από 1.6.2016, στην δεύτερη ομάδα νήσων, δίνει το taxheaven.

Συγκεκριμένα:

Έχοντας υπόψη μας τα ανωτέρω και με την επιφύλαξη τυχόν τροποποιήσεων στο επερχόμενο νομοσχέδιο, για τη δεύτερη ομάδα νησιών (Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο), ισχύουν τα ακόλουθα:


Συνεπώς, με βάση όλα τα παραπάνω, για τα υπόλοιπα νησιά της παρ. 4 του άρθρου 21 του κώδικα Φ.Π.Α. εκτός των ακόλουθων νήσων(σ.σ. της πρώτης ομάδας: Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σκιάθο) και (σ.σ. της δεύτερης ομάδας:Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο ), ισχύουν οι ακόλουθοι συντελεστές:

Λοιπά νησιά στα οποία παραμένει η μείωση των συντελεστών


Κωδικοποιώντας όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στους συντελεστές ΦΠΑ τον τελευταίο χρόνο έχουμε τα εξής:

Για τα Νησιά : Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σκιάθος




Λοιπά νησιά της παρ. 4 του άρθρου 21 του Φ.Π.Α. για τα οποία συνεχίζει να ισχύει η μείωση και υπόλοιπη επικράτεια


Όπως είναι γνωστό, με την παρ. δ της παρ. 1 του άρθρου πρώτου του ν. 4334/2015, ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Οι προβλεπόμενες στις παραγράφους 4, 5 και 6 του άρθρου 21 του ν.2859/2000 (Α’ 248) μειώσεις των συντελεστών καταργούνται σταδιακά ως ακολούθως:
    αα) Από 1.10.2015 στα αναπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα και από 1.6.2016 στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά.
    Εξαιρούνται της καταργήσεως και παραμένουν σε ισχύ έως την 31.12.2016 οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές Φ.Π.Α. για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά.
    Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών ορίζονται ειδικότερα τα υπαγόμενα στις παραπάνω ρυθμίσεις νησιά της παρ. 4 του άρθρου 21 του ν.2859/2000 (Α’248)

** Από 1.10.205 οι υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κ.λπ. της περίπτωσης 2β του παραρτήματος ΙΙΙ του Φ.Π.Α., υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13% έναντι του συντελεστή 6%. Συνεπώς, στα νησιά που εξακολουθεί να ισχύει η έκπτωση του 30%, ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 9%.

Πηγή: Taxheaven

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.