Quantcast
Με 6 «ψαλίδια» μπαίνει ο Ιούλιος για τους συνταξιούχους - enikonomia.gr
share

Με 6 «ψαλίδια» μπαίνει ο Ιούλιος για τους συνταξιούχους

δημοσιεύτηκε:

Με 6 «ψαλίδια» μπαίνει ο Ιούλιος για τους συνταξιούχους. Ασφαλιστικά Ταμεία και υπηρεσίες του υπουργείου έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να εφαρμοστούν, αν όχι όλες, τουλάχιστον οι περισσότερες διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου από τις συντάξεις Ιουλίου που καταβάλλονται τέλη Ιουνίου.

Στόχος είναι να αποφευχθεί η συσσώρευση αναδρομικών, καθώς όλες οι μειώσεις «μετρούν» ήδη από τις συντάξεις Ιουνίου που καταβλήθηκαν με τα παλιά δεδομένα. Οι επεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, άλλωστε, πρέπει να αποδώσουν συγκεκριμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (1,8 δισ.) έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Επικουρικές, μερίσματα, ΕΚΑΣ, υψηλές κύριες συντάξεις, προσυνταξιοδοτικές παροχές τραπεζοϋπαλλήλων και εφάπαξ μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη και «κουρεύονται» σύμφωνα με το Έθνος. Ειδικότερα:

1 Επικουρικές. Η περικοπή «μετρά» από τη σύνταξη του Ιουνίου που καταβλήθηκε ήδη και αγγίζει 201.000 συνταξιούχους. Καταβάλλεται προσπάθεια η σχετική υπουργική απόφαση να εκδοθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ώστε οι περικοπές να ενσωματωθούν στις συντάξεις Ιουλίου (για να υπάρξουν αναδρομικά μόνο ενός μήνα). Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, το «μαχαίρι» θα πέσει από τη σύνταξη του Αυγούστου (τέλη Ιουλίου) και οι συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν με αναδρομικά δύο μηνών.

Απώλειες θα μετρήσουν όσοι εισπράττουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά, δηλαδή 1.170 καθαρά και ταυτόχρονα «έφυγαν» με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (πάνω από 0,45% κατ’ έτος). Η επικουρική επανυπολογίζεται ?εφόσον το άθροισμα των μεικτών αποδοχών υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ… με αναπλήρωση συντάξιμων αποδοχών 0,45% κατ’ έτος (18% στην 40ετία).

Το «ψαλίδι» θα φτάσει για τις επικουρικές μέχρι και 40% στο μεικτό ποσό (προ μνημονιακών περικοπών). Πλήττονται πρώην τραπεζοϋπάλληλοι, ναυτικοί και τουριστικοί πράκτορες, υψηλόμισθοι εμποροϋπάλληλοι και πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, μισθωτοί που έφυγαν μετά το 2005, στην 28η κλάση του ΙΚΑ με πάνω από 30 χρόνια.

2 Μερίσματα. Στα τέλη Ιουνίου έρχεται η πρώτη… ψυχρολουσία για τους 280.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους που εισπράττουν μέρισμα από το ΜΤΠΥ. Το μέρισμα ψαλιδίζεται 35-40% αναδρομικά από 1/1/2016. Οι μερισματούχοι πρέπει να «επιστρέψουν» τη διαφορά του παλαιού με το νέο μέρισμα για τους μήνες Ιανουάριο – Μάρτιο του 2016. Η επιστροφή των αναδρομικών θα γίνει σε τρεις δόσεις. Στα τέλη Ιουνίου θα πληρωθεί για πρώτη φορά το τριμηνιαίο μέρισμα (Απρίλιος – Ιούνιος) με τις περικοπές και μέρος των αναδρομικών.

Οι επόμενες καταβολές θα είναι στις 29 Σεπτεμβρίου και στις 31 Δεκεμβρίου. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έφυγαν πριν από τις 19/4/2005, λιγότερα χάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από 20/4/2005 μέχρι και 31/10/2011 κι ακόμη λιγότερα οι μετά το 2011. Καταργείται το κατώτατο μέρισμα και το δικαίωμα μερίσματος από τον Ιούνιο φέτος στις ενήλικες άγαμες θυγατέρες θανόντων μερισματούχων, εκτός αν είναι ανίκανες για εργασία ή σπουδάζουν και είναι κάτω από 24 ετών. Τίθεται όριο ηλικίας στα 55 για το μέρισμα χηρείας.

3 Προσυνταξιοδοτικά τραπεζοϋπαλλήλων. Μειώσεις 37% έρχονται για τους 10.000 συνταξιούχους τραπεζοϋπαλλήλους από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα, που βρίσκονται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑ. Οι συντάξεις επανυπολογίζονται με νέο μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75% από 3,3%) και καταβάλλονται χωρίς «προσωπική διαφορά». Τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν όσοι έφυγαν με μικρότερες συντάξεις.

4 Υψηλές συντάξεις. Από τις συντάξεις του Ιουνίου που πληρώθηκαν τέλος Μαΐου, «μετρούν» και οι περικοπές των νέων πλαφόν. Κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά) «κουρεύεται» κατά το υπερβάλλον ποσό. Αντίστοιχα, απώλειες θα δουν όσοι εισπράττουν από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά.

5 ΕΚΑΣ. Πάνω από 70.000 συνταξιούχοι χάνουν από τον επόμενο μήνα (τέλη Ιουνίου, όταν πληρώνεται η σύνταξη Ιουλίου) το ΕΚΑΣ με τα νέα μειωμένα εισοδηματικά κριτήρια ή πέφτουν κατηγορία και θα πάρουν μικρότερο επίδομα. Οι πρώην δικαιούχοι καλούνται να επιστρέψουν αναδρομικά μόνο το ΕΚΑΣ Ιουνίου που πληρώθηκε ήδη. Από το ΕΚΑΣ αποκλείονται πλέον όλοι οι νέοι συνταξιούχοι και ειδικότερα όλοι όσοι υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη μετά τις 13/5/2016, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.

6 Εφάπαξ. Τον Ιούλιο αναμένεται να ανοίξει το… ταμείο για να πληρωθούν τα πρώτα εφάπαξ, αρχικά στους 5.500 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν αποχωρήσει από 1/9/2013 μέχρι 31/12/2013. Το νέο εφάπαξ στο Δημόσιο είναι μειωμένο από 15,64% ως 18,26% σε σύγκριση με το βοήθημα που έλαβαν αντίστοιχης ασφαλιστικής ταυτότητας υπάλληλοι που έφυγαν πριν από την 1/9/2013. Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν με την πληρωμή όσων έφυγαν από το 2014 και μετά, καθώς άλλαξε η βάση υπολογισμού και οι φάκελοί τους πρέπει να συμπληρωθούν με νέα δικαιολογητικά.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.