Quantcast
Εξάμηνος Γολγοθάς για 6 εκατ. φορολογούμενους - enikonomia.gr
share

Εξάμηνος Γολγοθάς για 6 εκατ. φορολογούμενους

δημοσιεύτηκε:

Πανάκριβα ραντεβού με την εφορία θα έχουν τον δεύτερο μισό του χρόνου περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι, με το υπουργείο Oικονομικών να κρατά μικρό καλάθι για το αν η υπέρβαση των 700 εκατ. ευρώ στα έσοδα που καταγράφεται για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, μπορεί να έχει συνέχεια.

Η επιτυχία των εσόδων για το πεντάμηνο οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ κυρίως στα τυποποιημένα τρόφιμα την εστίαση και μια σειρά υπηρεσιών.
Τα είδη αυτά χρεώνονταν το πρώτο πεντάμηνο του 2015 και επιβαρύνονταν με 13% ΦΠΑ. Το αντίστοιχο διάστημα του 2016 η επιβάρυνση έφτασε το 23% ενώ από την αρχή του μήνα ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ έχει αυξηθεί στο 24%.
Ένα δεύτερο κομμάτι της αύξηση των εσόδων οφείλεται στην μεταχρονολόγηση πληρωμών λόγω αναβολών του δύσκολου 2015 που δεν επαναλήφθηκαν και το 2016.
Τώρα όμως οι θετικές εκπλήξεις τελειώνουν.
Από τον Ιούλιο, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα αρχίσουν να έχουν αυξημένη παρακράτηση φόρου, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου και της αλλαγής των φορολογικών συντελεστών.
Την ίδια ώρα οι νέες υποχρεώσεις θα έρχονται μαζεμένες.
Από την άλλη, ανεξάρτητα από το αν δοθεί τελικά παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, οι πληρωμές του φόρου ξεκινούν από τον Ιούλιο και κλιμακώνονται ως εξής :
– Στο τέλος Ιουλίου, καταβάλλεται η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος για το 2016.
Η εξόφληση θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις: η πρώτη θα εξοφληθεί στο τέλος του επόμενου μήνα, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.
– Στο τέλος Αύγουστου περίπου 6,5 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επισκεφθούν τον προσωπικό τους λογαριασμό στην Γενική Γραμματεία Πληροφορικών συστημάτων αφού μέχρι τότε θα έχει εκκαθαριστεί και ο -φουσκωμένος για περίπου 600.000 φορολογούμενους – ΕΝΦΙΑ.
Από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτητών ακινήτων το δημόσιο θα βεβαιώσει ποσό φόρου 3,79 δις ευρώ από τα οποία θα πρέπει να προκύψουν καθαρά έσοδα 2,65 δισ. ευρώ.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου έρχεται νέο βουνό υποχρεώσεων.
Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου που συμπίπτει με το τέλος των διακοπών και το άνοιγμα των σχολείων φέρνει ένα «βουνό» φορολογικών υποχρεώσεων.
Θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και επιχειρήσεις, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και φυσικά όσοι βρίσκονται ακόμη σε ρύθμιση παλαιότερων οφειλών, την μηναία δόση της ρύθμισής τους.
– Στο τέλος Οκτωβρίου θα πληρωθεί η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ . Μετά τα μέσα του μήνα οι ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσικλετών, θα μπορούν να κατεβάζουν από την σελίδα της ΓΓΠΣ, τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017.
– Στο τέλος Νοέμβριου άλλο ένα βουνό υποχρεώσεων: Θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η τρίτη διμηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος και φυσικά – αν υπάρχει – και η δόση της ρύθμισης των παλιότερων οφειλών.
– Στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας και η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Όσοι συνεχίζουν να εξυπηρετούν την ρύθμιση των 100 δόσεων από πέρσι τον Μάιο και όσοι ρύθμισαν με την πάγια ρύθμιση των 12 μηνών το φόρο εισοδήματος του 2015, θα συνεχίζουν να πληρώνουν την μηνιαία δόση τους, μαζί με τις υπόλοιπες φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Κάποιοι φορολογούμενοι που θα έχουν πρόβλημα πληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, μπορούν να ρυθμίσουν άμεσα την αποπληρωμή τους σε δώδεκα δόσεις, φτάνει να έχουν τα ανάλογα παραστατικά με τα οποία θα αποδεικνύουν την οικονομική τους αδυναμία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.