Quantcast
Τέλος Ιουλίου ξεκινά η επέλαση της εφορίας - enikonomia.gr
share

Τέλος Ιουλίου ξεκινά η επέλαση της εφορίας

δημοσιεύτηκε:

Σε λίγες μέρες ξεκινά η «επέλαση» της εφορίας, με τις δόσεις να έρχονται, έως και το τέλος του χρόνου, «πυκνές» και μεγαλύτερες σε ποσά από ό,τι ήταν το 2015.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν δώσει την «προκαταβολή» τους από τις αρχές του μήνα, με την αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου από 15 έως 250 ευρώ, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου και των αυξημένων τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες που έχει διαμορφώσει η αύξηση του ΦΠΑ από το 23 στο 24%, από τις αρχές Ιουνίου.

Με βάση τις δηλώσεις του Τρ. Αλεξιάδη, την Παρασκευή ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και έπειτα από 15 ημέρες ξεκινούν οι πληρωμές:

Στο τέλος Ιουλίου καταβάλλεται η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος για το 2016.

Η εξόφληση θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις: η πρώτη θα εξοφληθεί στις 29 του μήνα, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.

Στο τέλος Αύγουστου περίπου 6,5 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επισκεφθούν τον προσωπικό τους λογαριασμό στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Μέχρι τότε θα έχει εκκαθαριστεί και ο -φουσκωμένος για περίπου 650.000 φορολογούμενους- ΕΝΦΙΑ.

Από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτητών ακινήτων το δημόσιο θα βεβαιώσει ποσό φόρου 3,79 δισ. ευρώ, από τα οποία θα πρέπει να προκύψουν καθαρά έσοδα 2,65 δισ. ευρώ .

Ο κ. Αλεξιάδης άφησε χθες ένα -μικρό- περιθώριο οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα είναι πέντε, εάν ο φόρος εκκαθαριστεί έως και το τέλος Ιουλίου, κάτι που θα γίνει πολύ δύσκολα.

Το πιο πιθανό είναι ο βασικός φόρος για τα ακίνητα να εκκαθαριστεί τον Αύγουστο και εξοφληθεί σε τέσσερις -υψηλότερες- δόσεις έως και τον Δεκέμβριο.

Εναλλακτικές για εξόφληση ληξιπρόθεσμων στην εφορία

Στο τέλος Σεπτεμβρίου τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Η πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ συμπίπτει με την προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Στο τέλος Οκτωβρίου θα πληρωθεί η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ. Μετά τα μέσα του μήνα, οι ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσικλετών, θα μπορούν να κατεβάζουν από την σελίδα της ΓΓΠΣ, τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 .

Στο τέλος Νοέμβριου άλλο ένα «βουνό» υποχρεώσεων: Θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η τρίτη διμηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος και φυσικά -αν υπάρχει- και η δόση της ρύθμισης των παλιότερων οφειλών.

Στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας και η τέταρτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

Όσοι συνεχίζουν να εξυπηρετούν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, από πέρσι τον Μάιο και όσοι ρύθμισαν με την πάγια ρύθμιση των 12 μηνών τον φόρο εισοδήματος του 2015, θα συνεχίζουν να πληρώνουν την μηνιαία δόση τους, μαζί με τις υπόλοιπες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Θα πρέπει να θυμίσουμε, επίσης, ότι από 01/07, όσοι θέλουν να διατηρήσουν υφιστάμενες ρυθμίσεις των 12 ή των 100 δόσεων θα πρέπει να εξοφλούν ή να ρυθμίζουν οποιεσδήποτε νέες οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ , ΦΜΥ το αργότερο 15 ημέρες μετά την λήξη τους.

Διαφορετικά, το υπόλοιπο των ρυθμισμένων ποσών καθίσταται αυτόματο ληξιπρόθεσμο και άμεσα απαιτητό και σε αυτό θα προστεθούν τυχόν πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Από 01/01/ 2017 κάθε δόση που δεν πληρώνεται στην ώρα της, θα οδηγεί άμεσα σε απώλεια ρύθμισης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.