Quantcast
«Τσουχτερά» τα εκκαθαριστικά της εφορίας, στα 1.336 ευρώ ο μέσος φόρος εισοδήματος - enikonomia.gr
share

«Τσουχτερά» τα εκκαθαριστικά της εφορίας, στα 1.336 ευρώ ο μέσος φόρος εισοδήματος

δημοσιεύτηκε:

Τσουχτερά είναι και τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα για 1,9 εκατ. φορολογουμένους, οι οποίοι καλούνται, εκτός των άλλων φόρων που πληρώνουν, να πληρώσουν φόρο εισοδήματος κατά μέσο όρο 1.336 ευρώ. Στα τέλη του μήνα, οι ανωτέρω πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου και τις άλλες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, αντίστοιχα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 5,3 εκατ. δηλώσεις και απομένουν ακόμα 800.000 για να ολοκληρωθεί τις επόμενες 4 μέρες η διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποβάλλονται ημερησίως περίπου 200.000 δηλώσεις, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να είναι εφικτό, καθώς δεν θα αντέξει το ηλεκτρονικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι φέτος το ρεκόρ ημέρας σε υποβολές δηλώσεων πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου, οπότε και κατατέθηκαν ηλεκτρονικά 154.000 δηλώσεις.

Όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με την Καθημερινή, δεν πρόκειται να δοθεί δεύτερη παράταση πέραν της 15ης Ιουλίου, μετά και τις ενστάσεις που διατύπωσαν οι πιστωτές της χώρας για την πρώτη παράταση.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε πως δεν πρόκειται να δοθεί δεύτερη παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, υπογραμμίζοντας ότι όσοι κάνουν την επιλογή να μην καταθέσουν εντός προθεσμίας, ας κάνουν την επιλογή αυτή και ας πληρώσουν το πρόστιμο.

Ως εκ τούτου όσοι δεν υποβάλουν δήλωση θα κληθούν να καταβάλουν:

• Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

• Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

• Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

• Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Από τη μέχρι στιγμής εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Χρεωστικό σημείωμα θα λάβουν 1.911.337 φορολογούμενοι. Συνολικά καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,55 δισ. ευρώ ή, διαφορετικά, 1.336 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο. Οσοι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φόρο θα πρέπει να τακτοποιήσουν την πρώτη δόση μέχρι τις 29 Ιουλίου, τη δεύτερη δόση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και την τρίτη και τελευταία δόση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι οι χρεωστικές δηλώσεις αποτελούν το 36,27% του συνόλου.

• Πιστωτικό σημείωμα θα λάβουν 904.843 φορολογούμενοι. Συνολικά θα τους επιστραφούν 255,6 εκατ. ευρώ ή, διαφορετικά, θα λάβουν επιστροφή ο καθένας κατά μέσον όρο 282 ευρώ.

• Οι μηδενικές δηλώσεις ανέρχονται σε 2.453.158. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 46,56% όσων έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ περίπου 1.000 εταιρείες και 2.000 φυσικά πρόσωπα καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις λόγω λάθους στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis.

Kατά την εκκαθάριση των δηλώσεων δεν υπολογίστηκε τέλος επιτηδεύματος λόγω τεχνικού προβλήματος. Για τον σκοπό αυτό, οι συγκεκριμένοι υπόχρεοι θα λάβουν ενημερωτικό e-mail, το οποίο θα τους καλεί να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μέχρι τις 15 Ιουλίου, προκειμένου να υπολογιστεί το τέλος επιτηδεύματος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.