Quantcast
Τριπλό «μαχαίρι» για 575.000 αγροτικά εισοδήματα - enikonomia.gr
share

Τριπλό «μαχαίρι» για 575.000 αγροτικά εισοδήματα

δημοσιεύτηκε:

Αντιμέτωποι με υπέρμετρα αυξημένους φόρους θα βρεθούν το επόμενο διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν αγροτικά εισοδήματα από το φορολογικό δόκανο που έχει στηθεί με βάσει τους τελευταίους νόμους.

Κι αυτό γιατί αφενός ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων τους θα αυξηθεί από το 13% στο 22% και αφετέρου ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος θα αυξηθεί απο το 75% στο 100% του κύριου φόρου, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Τα μέτρα εκτιμάται οτι αφορούν 575.000 αγρότες καθώς με την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για τον χαρακτηρισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη οι φορολογούμενοι που θα διατηρήσουν το χαρακτηρισμό εκτιμώνται σε 175.000 την ώρα που όλοι όσοι αποκτούν αγροτικά εισοδήματα υπερβαίνουν τους 750.000.

Συγκεκριμένα:

– Με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 65 του ν. 4389/2016 κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θεωρείται ο φορολογούμενος ο οποίος αποκτά τουλάχιστον το 50% του ετήσιου εισοδήματός του από την άσκηση αγροτικών δραστηριοτήτων και διατηρεί λογιστικά βιβλία για τις δραστηριότητες αυτές όταν με βάση το προηγούμενο καθεστώς απαιτούνταν μόνο το 35% του εισοδήματος να είναι από αγροτικές δραστηριότητες

– Οι φορολογούμενοι που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν δικαιουνται την έκπτωση φόρου εισοδήματος που κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ. Ως αποτελεσμα υποχρεούνται πλέον να καταβάλουν φόρο 22% απο το πρώτο ευρώ του συνολικού αγροτικού τους εισοδήματος

– Τέλος το φορολογικό έτος 2016 ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου έτους αυξάνεται στο 100% από 75%.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.