Quantcast
Πως «ξεπαγώνει» η επιστροφή φόρου εισοδήματος - enikonomia.gr
share

Πως «ξεπαγώνει» η επιστροφή φόρου εισοδήματος

δημοσιεύτηκε:

Τη δυνατότητα να περιορίσουν ή ακόμη και να «σβήσουν» την οφειλή του φετινού ΕΝΦΙΑ έχουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος η οποία δεν έχει πιστωθεί ακόμη στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Αυτό θα συμβεί με τον συμψηφισμό του οφειλόμενου ποσού του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου ο οποίος γίνεται είτε ύστερα από αίτηση που θα υποβάλει ο φορολογούμενος στην εφορία του είτε αυτεπάγγελτα από τον έφορο.

Ο συμψηφισμός δεν γίνεται αυτόματα από τη Φορολογική Διοίκηση καθώς μέχρις στιγμής δεν υπάρχει το ηλεκτρονικό πρόγραμμα που να υποστηρίζει τεχνικά τη διαδικασία, ενώ καμία επιστροφή φόρου δεν θα διενεργείται αν πρώτα δεν εξοφληθεί ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ.

Πάντως στην εφορία τους θα πρέπει να σπεύσουν, σύμφωνα με το Έθνος, για να υποβάλουν αίτηση για συμψηφισμό της οφειλής του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου εισοδήματος:

– Οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφήξ φόρου ή οποία είναι μεγαλύτερη από το ποσό του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ.

– Οι γυναίκες σύζυγοι που επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ επειδή ο συμψηφισμός του συγκεκριμένου φόρου με την επιστροφή του φόρου εισοδήματος γίνεται στο όνομα του υπόχρεου δηλαδή του συζύγου.

Να υπενθυμίσουμε πως οι αιτήσεις πρέπει να έχουν υποβληθεί έως 30 Σεπτεμβρίου δηλαδή πριν την εκπνοή της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δ’όσης του ΕΝΦΙΑ.

Όσοι δεν υποβάλουν αίτημα στη ΔΟΥ τους και παράλληλα δεν έχει προχωρήσει ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσεις και αφού εξοφλήσουν τον φόρο για τα ακίνητά τους η εφορία θα τους επιστρέψει το φόρο εισοδήματος που δικαιούνται…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.