Quantcast
«Ανάσα» για 70.000 δανειολήπτες στεγαστικών σε ελβετικό φράγκο - enikonomia.gr
share

«Ανάσα» για 70.000 δανειολήπτες στεγαστικών σε ελβετικό φράγκο

δημοσιεύτηκε:

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο θα πρέπει να αποπληρώνονται με βάση την ισοτιμία ευρώ/chf που ίσχυε όταν εκταμιεύθηκε το δάνειο.

Οι τράπεζες θα πρέπει να δέχονται τόσο την εξόφληση μηνιαίων δόσεων όσο και την μερική ή ολική αποπληρωμή των δανείων με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης και όχι την τρέχουσα.

Αυτά προβλέπει η υπ’ αριθμόν 334/2016 απόφαση (που βρίσκεται στο στάδιο καθαρογραφής) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας που δίκασε συλλογική αγωγή δανειοληπτών ελβετικού φράγκου.

Η απόφαση, αν και δεν είναι άμεσα εκτελεστέα, αποτελεί σύμφωνα με το Έθνος, ένα σημαντικό βήμα για διευθέτηση οφειλών από στεγαστικά δάνεια ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ σήμερα, τα οποία λήφθηκαν με ρήτρα ελβετικού φράγκου και δίνει «ανάσα» σε 65.000-70.000 δανειολήπτες.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο με την απόφαση του ορίζει ότι:

– Η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να δέχεται τις μηνιαίες πληρωμές δόσεων με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά την εκταμίευση του δανείου.

– Απαγορεύει στην τράπεζα να καταγγείλει τις συμβάσεις των δανείων εάν οι δανειολήπτες καταβάλουν τα ποσά των τοκοχρεολυτικών δόσεων σε ελβετικό φράγκο με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά την εκταμίευση του δανείου.

– Υποχρεώνει την τράπεζα να δέχεται μερική ή ολική αποπληρωμή του δανείου σε ελβετικά φράγκα με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης.

– Υποχρεώνει την εναγόμενη να προβεί στον συνυπολογισμό όλων των χρεώσεων ήτοι τόκων δόσεων αλλά και καταβολών εκ μέρους των δανειοληπτών που έχουν γίνει κατόπιν μετατροπής ελβετικού φράγκου σε ευρώ με βάση την ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου κατά τον χρόνο εκταμίευσης του καθενός δανείου, ειδάλλως με βάση το ποσό των ευρώ που εκταμιεύτηκε και το συμβατικό επιτόκιο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.