Quantcast
Τριπλή ανατροπή στο Ασφαλιστικό - enikonomia.gr
share

Τριπλή ανατροπή στο Ασφαλιστικό

δημοσιεύτηκε:

Στο 2% για κάθε πλασματικό έτος «κλειδώνει» η έκπτωση για την εφάπαξ εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης.


Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την πίεση των θεσμών, αλλάζει ο μηχανισμός της έκπτωσης για όσους σπεύδουν να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια καταβάλλοντας εφάπαξ όλο το ποσό.

Η έκπτωση 15% που είχε προβλεφθεί στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο αναπροσαρμόζεται σε 2% για κάθε έτος εξαγοράς.

Η ρύθμιση προωθείται άμεσα μαζί με τα άλλα δύο «μέτωπα» του ασφαλιστικού που είχαν μείνει σε εκκρεμότητα από την περασμένη άνοιξη:

– Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων χάνουν το ευνοϊκό καθεστώς ασφάλισης ΟΓΑ

– Οι αγρότες και οι νέοι επιστήμονες δεν θα προλάβουν να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις στις εισφορές υγείας που προέβλεψε ο πρόσφατος νόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους οι τρεις ουρές του ασφαλιστικού για τις οποίες πίεζαν οι δανειστές αντιμετωπίζονται στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία που αναμένεται να σταλεί, εκτός απροόπτου, ακόμη και σήμερα προς συζήτηση στη Βουλή.

Τα μέτωπα
Οι επίμαχες διατάξεις έχουν «κλειδώσει» και κλείνουν τρία μέτωπα που είχαν μείνει ανοιχτά από τη διαπραγμάτευση της πρώτης αξιολόγησης και βάσει του συμπληρωματικού Μνημονίου έπρεπε να θεσμοθετηθούν εντός του Σεπτεμβρίου και πριν από την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Οι διατάξεις αγγίζουν χιλιάδες ασφαλισμένους και προβλέπουν:

1. Αναπροσαρμογή της έκπτωσης 15% που προβλέπεται για όσους εξαγοράζουν πλασματικά έτη ασφάλισης και σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση αλλάζει τον μηχανισμό και προβλέπει έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς.

2. Κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος ασφάλισης ΟΓΑ για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από περίπου 10.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θα ακολουθήσουν το καθεστώς που ισχύει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) και από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους, μεταπηδώντας στο ενιαίο καθεστώς του ΕΦΚΑ (εκτός και αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες).

3. Ανάκληση των εκπτώσεων που προέβλεπε ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος για τις εισφορές υπέρ υγείας και οι οποίες θα εφαρμόζονταν από 1/1/2017. Χαμένοι θα είναι οι αγρότες και οι νέοι επιστήμονες για τους οποίους είχαν προβλεφθεί εκπτώσεις.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.