Quantcast
Μηδενίζονται οι επικουρικές τον Οκτώβριο, λόγω της παρακράτησης των αναδρομικών - enikonomia.gr
share

Μηδενίζονται οι επικουρικές τον Οκτώβριο, λόγω της παρακράτησης των αναδρομικών

δημοσιεύτηκε:

Aπό 33 έως 150 ευρώ «κουρεύτηκαν» οι επικουρικές συντάξεις του δεύτερου πακέτου περικοπών χωρίς να εξαιρεθούν από τις περικοπές αδύναμες κατηγορίες συνταξιούχων όπως οι χήρες/οι και τα άτομα με αναπηρία ακόμα και πάνω από 80%.

Η μεγάλη σφαγή έγινε στις επικουρικές του ιδιωτικού τομέα οι οποίες μειώθηκαν έως και 54% , ποσοστό που υπερβαίνει και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Συνταξιούχος χηρείας του ΙΚΑ που έπαιρνε επικουρική 149 ευρώ καθαρά, έπαθε σοκ όταν είδε ότι από τη μια μέρα στην άλλη η σύνταξή της είχε κατέβει στα 75 ευρώ (μείωση 50 %).

Το ερχόμενο μήνα, που θα αρχίσει η παρακράτηση των αναδρομικών, η συγκεκριμένη δικαιούχος θα δει στο λογαριασμό της μόνο ένα ευρώ! ( 149-75=74 ευρώ Χ 3 =222).

Όπως αναφέρει το protothema.gr, είναι σίγουρο ότι σε άλλες περιπτώσεις, με την παρακράτηση των αναδρομικών, η σύνταξη θα μηδενιστεί.

Οι μειώσεις ισχύουν από την 1η Ιουνίου και η ΗΔΙΚΑ προσαρμόζει τα συστήματά της για την αναδρομική παρακράτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, σε τρεις δόσεις (Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο).

Αυτό σημαίνει ότι πχ συνταξιούχος του ΙΚΑ που είδε το Σεπτέμβριο την επικουρική του να μειώνεται από 312 σε 261 ευρώ , τον Οκτώβριο θα δει να κατεβαίνει στα 210 ευρώ.
Βαριές απώλειες 20% έως 43% μετρούν συνταξιούχοι εμποροϋπάλληλοι, πρώην ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες καθώς και οι συνταξιούχοι των εταιριών Οινοποιίας – Ζυθοποιίας (μείωση 25%-30%)

Για παράδειγμα συνταξιούχος εμποροϋπάλληλος ελάμβανε πριν από τις περικοπές επικουρική σύνταξη 416,8 ευρώ. Ο επανυπολογισμός «έβγαλε» ότι το νέο ποσό της σύνταξής του πρέπει να ανέρχεται σε 152,38 ευρώ μικτά και 142,91 καθαρά. Το μήνα Αύγουστο είχε εισπράξει 247,86 ευρώ. Έχασε 104.95 ευρώ ( μείωση 42.5% )Τον ερχόμενο μήνα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος, λόγω της παρακράτησης των αναδρομικών θα εισπράξει μόνο 37,96 ευρώ.

Χαμένοι στην κούρσα των περικοπών είναι και οι συνταξιούχοι τραπεζουπάλληλοι που είχαν υψηλές κύριες συντάξεις και το άθροισμα του μηνιαίου εισοδήματός τους ξεπερνούσε τα 1300 ευρώ.

Για παράδειγμα συνταξιούχος της εμπορικής τράπεζας έπαιρνε από το ΕΤΕΑ, επικουρική της τάξης των 236 ευρώ καθαρά και σήμερα βρήκε στο λογαριασμό του 138 ευσυνταξιούχοι ρώ ( μείωση 42%). Τον ερχόμενο μήνα, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος, λόγω της παρακράτησης των αναδρομικών, θα βρει στον λογαριασμό του 40 ευρώ.

Έκκληση να εξαιρεθούν τα άτομα με βαριές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις έκανε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με επείγουσα επιστολή της στον πρωθυπουργό.
Η Συνομοσπονδία θέτει το αίτημα της εξαίρεσης των ατόμων με αναπηρία, άτομα με αναπηρία, από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, τονίζοντας:

«Η κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα, καθώς και όσων φροντίζουν άτομα με αναπηρία, είναι δραματική – όχι μόνο δεν πρέπει να επαναληφθεί, αλλά πρέπει άμεσα να εξασφαλίσετε ότι αυτές οι μειώσεις θα καταργηθούν με ειδική νομοθετική διάταξη με αναδρομική ισχύ»


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.