Quantcast
«Ψαλίδι» έως 40% στις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων - enikonomia.gr
share

«Ψαλίδι» έως 40% στις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων

δημοσιεύτηκε:

Με μειώσεις βρίσκονται αντιμέτωποι όσοι εισπράττουν προσυνταξιοδοτικό και όσοι έχουν βγει κανονικά στη σύνταξη και παίρνουν επικουρική από το ΕΤΕΑ.

Ειδικότερα, οι περίπου 10.000 τραπεζοϋπάλληλοι που εισπράττουν προσυνταξιοδοτικό βρίσκονται αντιμέτωποι με «μαχαίρι» που φτάνει στο 21%.

Η εγκύκλιος που εκδόθηκε πρόσφατα ορίζει ρητά πως η μέγιστη μείωση αγγίζει το 21% ενώ θέτει και «κόφτη» προς τα κάτω στα 620 ευρώ μεικτά (συνυπολογιζομένων των εισφορών υγείας και αλληλεγγύης του 2011 ). Ο νέος τρόπος υπολογισμού αφορά υπαλλήλους της Εμπορικής, της πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και της Τράπεζας Αττικής που αποχώρησαν με προσυνταξιοδοτικό του ΕΤΑΤ και περιμένουν να συμπληρώσουν τα γενικά όρια ηλικίας ώστε να βγάλουν σύνταξη ΙΚΑ. Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ η συνολική μείωση ξεπέρασε το 25% συνυπολογιζόμενων των κρατήσεων και της νέας ασφαλιστικής εισφοράς για την υγεία.

Ειδικότερα ο νέος νόμος αναπροσαρμόζει τις παροχές για όλους τους ήδη συνταξιούχους από 1/6/2016 χωρίς «προσωπική διαφορά» με αποτέλεσμα να χάνουν οι περισσότεροι ποσό κοντά στο 21%. Το νέο ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης αντιστοιχεί μεσοσταθμικά σε 1,75% (0,93%-1,75%) Οι συντάξεις του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, οι διαφορές ποσών επικουρικής σύνταξης ΤΕΑΠΕΤΕ και δεύτερη επικουρική σύνταξη ΛΑΚ του ΕΤΑΤ αναπροσαρμόζονται από 1.6.2016 στο ποσό που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό. Μετά τη θεμελίωση δικαιώματος για κύρια σύνταξη, η προσυνταξιοδοτική παροχή μειώνεται κατά τα ποσά κύριας και επικουρικής και το τυχόν απομένων ποσό επανυπολογίζεται με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε χρόνο ασφάλισης.

Μεγάλοι χαμένοι, σύμφωνα με το Έθνος, είναι: μητέρες ανηλίκων που έφυγαν με 20ετία αλλά είχαν υψηλό μισθό και είχαν διασωθεί στην περιοχή των 1.000 ευρώ, όπως επίσης οι υψηλόμισθοι που έφυγαν με πολλά χρόνια και αποχώρησαν με αναπλήρωση στο 110%. Ο διπλός κόφτης (μέγιστη μείωση 21% και κατώτατο ποσό 620 ευρώ) διασώζει κυρίως τις μάνες ανηλίκων που έφυγαν νωρίς με μέτριο προς χαμηλό μισθό και έβγαλαν προσυνταξιοδοτικό 700 – 800 ευρώ (κινδύνευαν να χάσουν την μισή σύνταξη και να βρεθούν με παροχές 350 ευρώ). Η μείωση θα είναι μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο καθώς θα αρχίσουν να υπολογίζονται και οι κρατήσεις για τα αναδρομικά (τα επιπλέον ποσά που δόθηκαν αχρεωστήτως μια και ο νόμος ισχύει από τον Ιούνιο για τους μήνες Ιούνιο – Οκτώβριο).

«Για όσους τραπεζουπάλληλους είναι στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς η περικοπή… στρογγυλεύεται επειδή ο επανυπολογισμός γίνεται με μεσοσταθμικό συντελεστή ενώ βοηθάει και ότι έχουν καταβληθεί μεγαλύτερες εισφορές. Σε κάθε περίπτωση, οι μειώσεις για τους τραπεζουπαλλήλους ξεπερνούν το 10% ενώ σε περιπτώσεις αγγίζουν και το 45%», δηλώνει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, που έχει επεξεργαστεί τα ακόλουθα χαρακτηριστικά παραδείγματα :

  • Υπάλληλος πρώην Εμπορικής με συμπληρωμένα 35 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.500 € που αποχώρησε στα 55 έπαιρνε προσυνταξιοδοτική παροχή 1.320 €. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα έπαιρνε 976 €. (διαφορά 27%) αλλά λόγω του πλαφόν 21% παίρνει 1.042€.

  • Γυναίκα υπάλληλος της πρώην Εμπορικής αποχώρησε με 25 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 950 ευρώ κι αποχώρησε ως μητέρα ανηλίκου με προσυνταξιοδοτικό 794 €. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα έπαιρνε 441 € (διαφορά -45%) αλλά λόγω του «κόφτη» θα πάρει 627 €.

  • Γυναίκα υπάλληλος της AlphaBank (τ. Πίστεως) που εντάχθηκε στο προσυνταξιοδοτικό ως μητέρα ανηλίκου με 30 έτη και συντάξιμες αποδοχές 1.100 ευρώ, λάμβανε 840 €. Με την αναπροσαρμογή θα έπαιρνε 577,5 € (διαφορά 32 %) και λόγω του κόφτη καταλήγει με 663 €.

  • Άνδρας υπάλληλος της AlphaBank (τ. Πίστεως) που αποχώρησε με εθελουσία με 35ετία και συντάξιμες αποδοχές 2.100 € είναι σήμερα 52 και λάμβανε προσυνταξιοδοτικό 1.710 €. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα έπαιρνε 1.286 € (διαφορά 25%) και λόγω του κόφτη καταλήγει με 1.350 €.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.