Quantcast
«Μαχαίρι» έως 40% στο ΕΚΑΣ για να βγει ο λογαριασμός του 2017 - enikonomia.gr
share

«Μαχαίρι» έως 40% στο ΕΚΑΣ για να βγει ο λογαριασμός του 2017

δημοσιεύτηκε:

Νέες περικοπές από 35% έως 40% θα υποστούν όσοι συνεχίσουν να εισπράττουν το 2017 το ΕΚΑΣ, σύμφωνα με το σχέδιο υπουργικής απόφασης που συντάσσεται στο υπουργείο Εργασίας.

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι πρέπει να εκδοθεί άμεσα η απόφαση για μείωση των δαπανών ΕΚΑΣ κατά 430 εκατ. ευρώ το 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες για να βγει ο λογαριασμός, το «μαχαίρι» πρέπει να μπει βαθιά στα καταβαλλόμενα επιδόματα 115-230 ευρώ, προκειμένου να μην συρρικνωθεί δραματικά ο αριθμός των δικαιούχων, όπως έγινε φέτος με αποτέλεσμα να προκληθεί κοινωνικός αναβρασμός. Έτσι,για παράδειγμα το επίδομα των 230 ευρώ θα μειωθεί στα 138 ευρώ και το επίδομα των 172 ευρώ θα μειωθεί στα 111 ευρώ.

Ανησυχία προκάλεσε και η αναφορά στις σελίδες του επικαιροποιημένου Μνημονίου για αναθεώρηση των ποσών του ΕΦΑΠΑΞ, που σημαίνει περαιτέρω μειώσεις. Τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου εργασίας διαψεύδουν αυτό το ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι ήδη οι μειώσεις που προκύπτουν βάσει του νέου μαθηματικού τύπου που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλος είναι μεγαλύτερες από ό,τι αναμενόταν, πάνω από 22%.

Μάλιστα καθώς ωριμάζει το σύστημα και ενσωματώνονται περισσότερα χρόνια μετά το 2014 στη βάση υπολογισμού (με χαμηλότερους συντελεστές 60%) οι δικαιούχοι δεν θα παίρνουν πίσω ούτε τις εισφορές που έχουν καταβάλλει.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο πιέζει για επαναϋπολογισμό των παλαιών συντάξεων (έως τέλος του 2017) καθώς και για την έκδοση των εκκρεμών κύριων συντάξεων ώστε να η λειτουργία του ΕΦΚΑ να ξεκινήσει την 1/1/2017 χωρίς βαρίδια από το παρελθόν.

Μάλιστα για να διαπιστωθεί το ύψος των εξοικονομήσεων του νόμου Κατρούγκαλου, οι δανειστές, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ζητούν έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2017 να έχει υπολογιστεί και εκδοθεί το 35% των νέων αιτήσεων που υποβλήθηκαν μεταξύ 12 Μαΐου και τέλος Οκτωβρίου 2016.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.