Quantcast
Αυτοί είναι οι νέοι μειωμένοι μισθοί στο Δημόσιο για το 2017 - enikonomia.gr
share

Αυτοί είναι οι νέοι μειωμένοι μισθοί στο Δημόσιο για το 2017

δημοσιεύτηκε:

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ και πλέον δεν θα γίνονται με βάση τους μισθούς του 2011 όπως ως τώρα, αλλά με βάση τις σημερινές αποδοχές.

Οι μεγάλες ανατροπές αναμένεται να αλλάξουν τα πάντα από τις αρχές του νέου έτους προκαλώντας ορισμένες επώδυνες «καραμπόλες».

Οι χαμένοι της υπόθεσης είναι όσοι έχουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ και ειδικά όσοι έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας.

Αντίθετα κερδισμένοι είναι, σύμφωνα με το Έθνος, οι υπάλληλοι Υποχρεωτικής ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα δουν αυξήσεις στο μισθό τους ως και 20 ευρώ το μήνα.


Μετά την ψήφιση του Ν. 4024/2011, που καθιέρωσε το ενιαίο μισθολόγιο, οι κρατήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους όσον αφορά την κύρια σύνταξη υπολογίζονταν στο μισθολόγιο του 2011, καθώς αυτό ήταν και το μισθολόγιο επί του οποίου γινόταν ο υπολογισμός της σύνταξης για όσους υπέβαλαν αίτημα μέχρι τις 12/5/2016 (παλιός τρόπος υπολογισμού).

Η κράτηση για κύρια σύνταξη για τον υπάλληλο είχε ως βάση υπολογισμού τον βασικό του μισθό του 2011, με προσθήκη μιας διαφοράς επιδόματος (140,80€), ενώ στην περίπτωση που ο υπάλληλος ελάμβανε επίδομα θέσης ευθύνης η κράτηση για την κύρια σύνταξη γινόταν και επί του εν λόγω επιδόματος.

Επομένως δεν γίνονταν κρατήσεις για κύρια σύνταξη στο σύνολο των αποδοχών (εξαιρούνταν τα επιδόματα), με συνέπεια το ποσοστό των εισφορών (6,67%) να υπολογίζεται σε μέρος αυτών. Ακόμη και μετά την αλλαγή του μισθολογίου και την αλλαγή των μισθολογικών κλιμακίων με την ένταξη σε αυτά του συνόλου των επιδομάτων, η κράτηση για την κύρια σύνταξη παρέμενε ίδια λόγω ειδικής διάταξης που προέβλεπε τον υπολογισμό της σύνταξης με τις αποδοχές του 2011.

Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης και την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους μισθωτούς εργαζομένους και του Δημοσίου, η κράτηση για την κύρια σύνταξη που για τον εργαζόμενο είναι 6,67% γίνεται πλέον στο σύνολο των αποδοχών, όπως αυτές ορίστηκαν από το νέο μισθολόγιο του Ν. 4354/2016.

Με την εν λόγω αλλαγή προκύπτουν διαφορές στην καταβολή των εισφορών και στις καθαρές αποδοχές. Ετσι θα βρεθούν περιπτώσεις -που είναι και η πλειονότητα- που θα λάβουν λιγότερα καθαρά χρήματα μηνιαίως, αλλά και περιπτώσεις που θα λάβουν ελάχιστα περισσότερα.

Αναλυτικά οι κρατήσεις ανάλογα με τους μισθούς, τα έτη και την εκπαίδευση:

Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.