Quantcast
Τα εναλλακτικά σενάρια για τα «μπλοκάκια» - enikonomia.gr
share

Τα εναλλακτικά σενάρια για τα «μπλοκάκια»

δημοσιεύτηκε:

Σε αλλαγή της επίμαχης νομοθετικής διάταξης για τα «μπλοκάκια» του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου οδηγείται πιθανότατα το υπουργείο Εργασίας, καθώς εκτιμάται πως εν πολλοίς είναι ανεφάρμοστη.


Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο, όσοι έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών και το εισόδημά τους προκύπτει από 1-2 εργοδότες, αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί και οι εισφορές τους επιμερίζονται αναλόγως (6,67% εργαζόμενος και 13,33% εργοδότης). Προκύπτουν ωστόσο πολλά νομικά προβλήματα, όπως πότε και πώς θα ελέγχεται το πλήθος των εργοδοτών, ώστε να ασφαλίζεται ο εργαζόμενος ως μισθωτός ή ως ελευθεροεπαγγελματίας.

Προβληματική, για παράδειγμα, είναι η περίπτωση εργαζομένου με δύο σταθερούς εργοδότες που περιστασιακά συνεργάζεται με τρίτο εργοδότη.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως αναζητείται εναλλακτική λύση, η οποία δεν μπορεί να περιλαμβάνει την πλήρη απαλλαγή από την καταβολή εισφορών στο «μπλοκάκι» (σήμερα οι πρωτοασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993 απαλλάσσονται από το ένα Ταμείο στην παράλληλη ασφάλιση).

Στόχος είναι να υπάρχει επιμερισμός των εισφορών ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο, οι οποίες θα υπολογίζονται βάσει του εισοδήματος από 1/1/2017.

Στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση για αντιμετώπιση του δελτίου παροχής συλλήβδην ως ελεύθερου επαγγέλματος και άρα επιβολή εισφοράς 20% στο εισόδημα για όλους. Ωστόσο οι τεχνοκράτες του υπουργείου επεξεργάζονται άλλη εναλλακτική, που σύμφωνα με το Έθνος, θα επιμερίζει τα βάρη.

Με το δυσχερές αυτό σενάριο, άλλωστε, η επιβάρυνση θα αποβεί ιδιαίτερα σημαντική, όπως αποδεικνύεται και από τα παραδείγματα που επιμελήθηκε η δικηγόρος Ασπασία Παπαθανασοπούλου, ειδική σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης:

1 Νέος ασφαλισμένος (μετά την 1-1-1993) με δύο ασφαλιστέες δραστηριότητες (π.χ. μισθωτός και ελεύθερος επαγγελματίας) βάσει του προϊσχύοντος νομοθετικού πλαισίου είχε δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικού φορέα και απαλλαγής από τον άλλο. Πλέον έχει υποχρέωση διπλής ασφάλισης και στο χειρότερο σενάριο θα πρέπει να καταβάλλει:

– Ως μισθωτός εισφορές 6,67% για σύνταξη (13,33% ο εργοδότης), 2,55% για υγεία (4,55% ο εργοδότης) και 3,5 % για επικούρηση (3,50% ο εργοδότης).

– Για το «μπλοκάκι» 20% για σύνταξη και 6,95% για υγεία.

Αν στο «μπλοκάκι» έχει εισόδημα 1.000€ μηνιαίως, θα κληθεί να πληρώσει 200€ για σύνταξη και 69,50€ για υγεία, ενώ σήμερα απαλλάσσεται.

2 Ελεύθερος επαγγελματίας με μπλοκάκι που ασφαλιζόταν στον ΟΑΕΕ στην ΠΟ6 κατηγορία και πλήρωνε 408,38€ τον μήνα. Από 1-1-2017 αν έχει μηνιαίο εισόδημα 1.500€ θα πληρώνει 404,25€ για σύνταξη και υγεία. Αν οι μηνιαίες αμοιβές του φτάνουν στα 2.000€ θα καταβάλλει σε εισφορές 539€. Τέλος αν κερδίζει 2.500€ θα πληρώνει 673,75€.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.