Quantcast
«Στον αέρα» τα επιδόματα του κατώτατου μισθού - enikonomia.gr
share

«Στον αέρα» τα επιδόματα του κατώτατου μισθού

δημοσιεύτηκε:

Στην κόψη του ξυραφιού θα βρεθούν για μια ακόμα φορά, το επίδομα γάμου, η άδεια μητρότητας και ελάχιστα ακόμα θεσμικά δικαιώματα που έχουν παραμείνει «όρθια», καθώς στις 31/3 εκπνέει η «μετενέργεια» της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Με τη «μετενέργεια» κατοχυρώνονται τα 4 επιδόματα που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό (ωρίμανσης – πολυετίας το οποίο έχει σταματήσει να ωριμάζει από 14.2.2012, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας).

Η ΓΣΕΕ κάλεσε τις εργοδοτικές οργανώσεις να συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα για να υπογράψουν νέα ΕΣΣΕ.

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων πολυεθνικές και άλλες επιχειρήσεις καταργούν αυθαιρέτως το επίδομα γάμου (10% του κατώτατου μισθού) ισχυριζόμενοι πως από πουθενά δεν προκύπτει υποχρέωση του εργοδότη να το καταβάλλει.

Η μίνι- διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων γίνεται σε μία κομβική στιγμή για τα εργασιακά που έχουν αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι Έλληνες διαπραγματευτές ομολογούν ότι βρίσκουν «τοίχο», καθώς οι δανειστές αρνούνται να μεταθέσουν για αργότερα το πακέτο των εργασιακών και επιμένουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το λοκ άουτ, την αλλαγή του απεργιακού νόμου και την επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Επιπλέον αρνούνται την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και αύξηση της μετενέργειας από 3 σε 6 μήνες.

Πηγή: protothema.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.