Quantcast
Σε δόσεις η εξόφληση οφειλών στους Δήμους - enikonomia.gr
share

Σε δόσεις η εξόφληση οφειλών στους Δήμους

δημοσιεύτηκε:

Δόσεις και απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις για όσους έχουν οφειλές προς τους Δήμους προβλέπει πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας πριν κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Το νομοσχέδιο που κυοφορείται εδώ και μήνες περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων, όπως τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν ιδιωτικές επιχειρήσεις Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών, την επαναφορά αντιμισθίας για όλους τους αντιδημάρχους και μικρής αποζημίωσης σε όλα τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων (4% του δημαρχιακού μισθού) και χορήγηση σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας που θα έπρεπε να έχουν λάβει οι εργαζόμενοι των δήμων.

Σχετικά με τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δήμους προβλέπεται ότι μπορούν να καταβληθούν σε λίγες ή πολλές δόσεις, με αντίστοιχη απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους. Συγκεκριμένα:

* Η απαλλαγή είναι 100% εάν η καταβολή γίνει εφάπαξ.

* Με δύο έως 24 δόσεις υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη από 20 ευρώ, η απαλλαγή είναι 80%.

* Με 25 έως 48 δόσεις η απαλλαγή είναι 50%.

* Με 49 έως 72 δόσεις η απαλλαγή είναι 30%.

* Με 73 έως εκατό 100 δόσεις η απαλλαγή είναι 10%.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων και δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της κάθε δόσης και επιβάλλεται την επομένη της ημέρας που όφειλε να πληρωθεί η δόση.

Αλλες ρυθμίσεις προβλέπουν:

* Ρύθμιση σε δόσεις των χρεωστικών ανοιγμάτων των δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με την παρακράτηση ποσοστού 1% επί των εσόδων τους από την κρατική επιχορήγηση (ΚΑΠ).

* Παρακράτηση της κρατικής επιχορήγησης για δήμους που αρνούνται να στείλουν τα οικονομικά τους στοιχεία στο υπουργείο Εσωτερικών.

* Δυνατότητα στους υπαλλήλους που έχουν αποσπασθεί σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να ζητήσουν εκ νέου απόσπαση χωρίς να απαιτείται η πάροδος τριετίας από τη λήξη της προηγούμενης απόσπασης.

* Αντιμισθίες για όλους τους αντιδημάρχους όπως γινόταν παλιά και όχι με τους περιορισμούς που επέβαλε ο «Καλλικράτης». Επίσης αποζημίωση για όλους τους δημοτικούς συμβούλους, προκειμένου να καλύπτουν τα έξοδα συμμετοχής στα συμβούλια.

* Παροχή σε χρήμα για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (γάντια, στολές κ.λπ.) και το γάλα που θα έπρεπε να είχαν λάβει οι εργαζόμενοι για τα έτη μεταξύ 2012-2016 και δεν χορηγήθηκαν.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.