Quantcast
Ποιοι δικαιούνται Εθνική Σύνταξη, οι όροι και προϋποθέσεις - enikonomia.gr
share

Ποιοι δικαιούνται Εθνική Σύνταξη, οι όροι και προϋποθέσεις

δημοσιεύτηκε:

Η Εθνική Σύνταξη, το μοντέλο που εφηύρε ο πρώην υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος για να παρέχει ένα «δίχτυ ασφαλείας» σε όλους τους νέους συνταξιούχους, θα χορηγείται σε ειδικές περιπτώσεις και με ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις.

Υπάρχουν μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων – κυρίως Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ( ΑμεΑ) με αναπηρία μικρότερη του 80% αλλά και όσοι φύγουν με μειωμένη σύνταξη πριν από την πλήρη θεμελίωση ασφαλιστικού δικαιώματός τους – οι οποίοι θα παίρνουν πολύ λιγότερα από 384 ευρώ το μήνα, που είναι η υποτιθέμενη βάση της Εθνικής Σύνταξης. Παράλληλα καταργείται η κατώτερη σύνταξη, που μέχρι τώρα ήταν 486 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και 4500 ένσημα.

Έτσι, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), για να πάρει πλέον ένας ασφαλισμένος πλήρη εθνική σύνταξη θα πρέπει να είναι 67 ετών για να λάβει:

α) Με 20 χρόνια ασφάλισης (ή 6.000 Ημέρες Ασφάλισης), σύνταξη 384 ευρώ.

β) Με 15 χρόνια ασφάλισης (ή 4.500 ΗΑ), σύνταξη 346 ευρώ.

Επίσης για να δικαιούται κάποιος εθνική σύνταξη μειωμένη λόγω γήρατος θα πρέπει να έχει τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Με 20 χρόνια ασφάλισης, σύνταξη 268 ευρώ στα 62 έτη.

β) Με 15 χρόνια ασφάλισης, σύνταξη 241 ευρώ στα 62 έτη.

Αντίστοιχα μειωμένα είναι και τα ποσά για την καταβολή εθνικής σύνταξης και στις συντάξεις λόγω αναπηρίας. Τα ποσοστά αναπηρίας, για τα οποία προβλέπονται μειώσεις στο ποσό της εθνικής σύνταξης για τους συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν σύνταξη λόγω αναπηρίας και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις άμεσης καταβολής της σύνταξης, ορίζονται ως ακολούθως:

α) Από 67% έως και 79,99, χορηγείται το 75% της Εθνικής Σύνταξης.

β) από 50% έως και 66,99%, χορηγείται το 50% της Εθνικής Σύνταξης.

Σε περίπτωση νέας κρίσης από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές, το ύψος της εθνικής σύνταξης αναπροσαρμόζεται, σύμφωνα με τα ανωτέρω και βάσει του νέου ποσοστού αναπηρίας που μπορεί να προκύψει.

Πηγή: dikaiologitika.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.