Quantcast
Μόλις ένας στους τρεις πληρώνουν εισφορές στον ΕΦΚΑ - enikonomia.gr
share

Μόλις ένας στους τρεις πληρώνουν εισφορές στον ΕΦΚΑ

δημοσιεύτηκε:

Εκτός στόχων συνεχίζεται να βρίσκεται η εισπραξιμότητα των εισφορών των επαγγελματιών και των αγροτών για τις εισφορές του Φεβρουαρίου. Και αυτό γιατί μόλις το 35% των προβλεπόμενων εσόδων για το Φεβρουάριο από το χαράτσι έχει φτάσει στα ταμεία του ΕΦΚΑ.

Τραγική είναι η κατάσταση με τα μπλοκάκια, καθώς μόνο ένας στα δέκα έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ασφαλιστικού υπέρ – ταμείου. Παράλληλα, αύριο Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου λήγει η προθεσμία καταβολής των εισφορών του Φεβρουαρίου.

Οι εισφορές του Μαρτίου πρέπει να καταβληθούν έως 28 Απριλίου, αν και είναι πολύ πιθανόν να δοθεί παράταση μέχρι 5 Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο. Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, δεν φαίνεται να ανακάμπτει η εισπραξιμότητα του ασφαλιστικού χαρατσιού στο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, μέχρι τις 3 Απριλίου, δηλαδή δέκα μέρες πριν λήξει η προθεσμία καταβολής των εισφορών του Φεβρουαρίου (Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου) είχαν εισπραχθεί από εισφορές Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου μόλις 270 εκατ. ευρώ. Μ΄ άλλα λόγια είχαν εισπραχθεί από εισφορές δύο μηνών όσα είχαν αρχικά προϋπολογιστεί να εισπραχθούν για ένα μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, γύρω στα 175 -180 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν για εισφορές του Ιανουαρίου και περίπου 90 -95 εκατ. ευρώ για εισφορές Φεβρουαρίου.

Έτσι η εισπραξιμότητα για τον Ιανουάριο έφτασε το 65%, δεδομένου ότι ήλθαν έσοδα 175 -180 εκατ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου για 270 εκατ. ευρώ. Επίσης η εισπραξιμότητα του χαρατσιού για το Φεβρουάριο ανερχόταν την περασμένη εβδομάδα μόλις στο 35%, δεδομένου ότι ήλθαν έσοδα 90 -95 εκατ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου 270 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μέχρι τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, μόλις 560.000 επαγγελματίες και αγρότες είχαν καταβάλλει και τις δύο μηνιαίες εισφορές, ενώ γύρω στους 850.000 έχουν καταβάλλει μία τουλάχιστον μηνιαία εισφορά.

Υπενθυμίζεται πως οι υπόχρεοι καταβολής εισφορών με το νέο σύστημα υπολογισμού βάσει του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2015 ανέρχονται σε 1,450 εκατομμύριο.

Μ΄ άλλα λόγια μόλις ένας στους τρεις έχει δείξει σταθερή συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις του προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Πιο δραματική είναι η εικόνα, στους “μπλοκάκηδες”. Και αυτό γιατί σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, μόλις 10.000 επί συνόλου 100.000 εργαζομένων με μπλοκάκι δηλώθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ταμείου.

Με αυτά τα εισπρακτικά δεδομένα, από εισφορές κύριας σύνταξης -υγειονομικής περίθαλψης αναμένονται να εισπραχθούν φέτος 2,2 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 3,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.