Quantcast
Νέες αυξήσεις σε εισφορές και φόρους για 1,4 εκατ. επαγγελματίες - enikonomia.gr
share

Νέες αυξήσεις σε εισφορές και φόρους για 1,4 εκατ. επαγγελματίες

δημοσιεύτηκε:

Αλλαγές που κρύβουν αυξήσεις και σε ασφαλιστικές εισφορές αλλά και σε φόρους φέρνει η νέα διάταξη του υπουργείου Εργασίας, η οποία προβλέπει ότι από το 2018 δεν θα αφαιρούνται οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, αλλά μόνον οι δαπάνες και οι νέες εισφορές θα υπολογίζονται όχι στο εισόδημα προ φόρου, αλλά στο μικτό εισόδημα προ φόρου και εισφορών!

Αυτή η βάση υπολογισμού επιφέρει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν περισσότερα ακόμη και αν το εισόδημά τους παρέμεινε αμετάβλητο!

Στάχτη στα μάτια

Για να χρυσωθεί το «χάπι» το υπουργείο φέρνει διάταξη για έκπτωση 15% στο εισόδημα που θα λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού των εισφορών από το 2018, αλλά όπως προκύπτει με παραδείγματα, παρά την έκπτωση θα υποχρεωθούν να πληρώσουν περισσότερα ακόμη και όσοι δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και ήταν μέχρι σήμερα με την ελάχιστη εισφορά των 167 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τη διάταξη, η βάση υπολογισμού των εισφορών του 2018 θα είναι το εισόδημα του 2017 μαζί με τις εισφορές και με μια συνολική έκπτωση 15%.

Αν δηλαδή ένας επαγγελματίας έχει καθαρό φορολογητέο εισόδημα 10.500 ευρώ (αφαιρουμένων δαπανών και εισφορών) πρέπει να πληρώσει φέτος 2.949,75 ευρώ εισφορά, (26,95% επί των 10.500 ευρώ+120 για κλάδο ανεργίας) ήτοι 246 ευρώ το μήνα.

Αν το 2018 έχει το ίδιο εισόδημα, τότε σε αυτό θα προστεθούν και οι εισφορές του 2017, δηλαδή η βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι 13.949,75 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα υπάρχει η έκπτωση 15% και το εισόδημα που θα προκύψει μετά την έκπτωση θα είναι αυτό στο οποίο θα υπολογιστούν οι εισφορές.

Με την έκπτωση κατά 15% το εισόδημα για τον υπολογισμό των εισφορών είναι 11.432,28 ευρώ και οι εισφορές που αναλογούν σε αυτό το εισόδημα είναι 3.201 ευρώ, δηλαδή 267 ευρώ επιπλέον επιβάρυνση στο έτος ή 21 ευρώ παραπάνω εισφορά το μήνα.

Βαρύτερο εκκαθαριστικό

Η παγίδα που κρύβει το μέτρο είναι και φορολογική, καθώς από τη στιγμή που δεν εκπίπτουν από το εισόδημα οι εισφορές, θα είναι μεγαλύτερες και οι φορολογικές επιβαρύνσεις.

Αυτό σημαίνει -όπως φαίνεται στον αποκαλυπτικό πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο «Ε.Τ.», ότι ενώ το 2017 θα φορολογηθεί με 22% για εισόδημα 10.500 ευρώ, ο ίδιος επαγγελματίας θα φορολογηθεί το 2018 με τον ίδιο συντελεστή, αλλά για εισόδημα 11.432 ευρώ.

Στην πράξη το εισόδημά του δεν θα έχει μεταβληθεί, αλλά θα έχει «αυξηθεί» εικονικά λόγω της μη αφαίρεσης των εισφορών!

Ετσι, ενώ φέτος θα πληρώσει φόρο 2.310 ευρώ το 2018, θα κληθεί να καταβάλει φόρο 2.515 ευρώ.
Από τις εισφορές, η ετήσια επιβάρυνση θα είναι κατά 251 ευρώ και άλλα 193 ευρώ θα επιβαρυνθεί από το φόρο.

Συνολικά το 2018 το νέο «κοστούμι» από τα μέτρα της κυβέρνησης είναι 456 ευρώ, και μάλιστα χωρίς να αυξηθεί το εισόδημά του, αλλά μόνον και μόνον επειδή πλέον οι εισφορές θα προστίθενται και δεν θα αφαιρούνται από το εισόδημα!

Επιβεβαίωση

Τις αλλαγές αυτές υποχρεώθηκε να επιβεβαιώσει η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου με χθεσινές της δηλώσεις (Real Fm), υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι λόγω της έκπτωσης 15% οι εισφορές θα μείνουν στα ίδια επίπεδα. «Οποια παραμετρική αλλαγή θα αφορά το 2018, αλλά συγχρόνως θα εφαρμόζεται συνολική έκπτωση 15% στη βάση του υπολογισμού, με αποτέλεσμα οι εισφορές να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές πυροδότησαν έντονη αντιπαράθεση με τον τομεάρχη Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βρούτση, να κάνει λόγο για πολύ μεγάλες αυξήσεις ως και 60%, σε παραδείγματα που παρέθεσε σε σχετική του ανακοίνωση.

Καμπανάκι για έσοδα

Ο λόγος που περνάει η νέα διάταξη είναι διότι στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι τα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις νέες εισφορές θα είναι κατώτερα των προσδοκιών, όταν θα γίνει η εκκαθάριση των εισφορών και ο συμψηφισμός τους με το εισόδημα του 2016 αντί του 2015 που υπολογίστηκαν αρχικά.

Η τρόικα άλλωστε έχει ζητήσει ότι η βάση υπολογισμού θα περιλαμβάνει και τις εισφορές, δηλαδή τα ασφαλιστικά χαράτσια θα μπαίνουν σε μεγαλύτερο εισόδημα, παρά την έκπτωση 15%.

Μάλιστα, η έκπτωση αυτή θα ισχύσει για ένα έτος μόνο για το 2018, και από το 2019 καταργείται, που σημαίνει ότι το χαράτσι του νόμου Κατρούγκαλου θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.