Quantcast
Τάσος Πετρόπουλος: Υπόσχεται αύξηση των συντάξεων το 2019 - enikonomia.gr
share

Τάσος Πετρόπουλος: Υπόσχεται αύξηση των συντάξεων το 2019

δημοσιεύτηκε:

Αύξηση των συντάξεων που βρίσκονται στο επίπεδο των 700 ευρώ υπόσχεται για το 2019 ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πετρόπουλος,μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο ανέφερε πως έτσι, “με την έναρξη της ισχύος του ν. 4287, όταν επανυπολογιστούν οι συντάξεις, θα επιφέρουν μία μικρή αλλά αξιόλογη αύξηση στις κατώτατες συντάξεις. Αυτές μέχρι 700 ευρώ βλέπουμε ήδη ότι έχουν μία προσαύξηση, από 1η Ιανουαρίου του 2019”. Για παράδειγμα:

από 503 ευρώ σε 595 ευρώ (αύξηση 92 ευρώ)

από 526 ευρώ σε 612 ευρώ (αύξηση 86 ευρώ)

από 606 ευρώ σε 666 ευρώ (αύξηση 60 ευρώ)

“Αυτές οι αυξήσεις είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν, είναι σχεδιασμένες και θα προκύψουν μέσα από το σύστημα”, τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.

Επίσης, “για συντάξεις ως 700 ευρώ θα υπάρχει από 1/1/2019 μηδενική συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η εξοικονόμηση κατά μέσο όρο είναι άλλα 30 ευρώ μηνιαίως”, όπως ανέφερε.

Παράλληλα, από το 2019 “όσοι διαμένουν σε ενοίκιο θα λαμβάνουν επίδομα από 50 ως 87 ευρώ μηνιαίως”.

Αναφερόμενος στην περικοπή του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κος. Πετρόπουλος σημείωσε πως “είναι μία νομοθετική ρύθμιση του 2015, που με την έναρξη κάθε έτους επανέρχεται η συζήτηση για αυτήν, ακριβώς επειδή υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σοβαρό πρόβλημα”, είπε ο κ. Πετρόπουλος και “δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις αιτίες”.

Από το 2010 με το ν. 3863 το ΕΚΑΣ αποσχίστηκε από την σύνταξη και τον πυρήνα προστασίας της, θεωρούμενο προνοιακή παροχή”, όπως θύμισε, και “τότε, με το email Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις της τότε κυβέρνησης, η προοπτική ήταν να συνδεθεί με την περιουσιακή κατάσταση του λήπτη, αν έχει ακίνητα, κατοικία, κτλ. … ενώ το ίδιο θα έμπαινε σε διαδικασία πλήρους κατάργησης”.

“Όταν ήρθαμε το 2015”, συνέχισε ο ίδιος, “συμφωνήσαμε τα μέτρα αυτά να ληφθούν σταδιακά, με σκοπό να σβήνουμε τις συνέπειες με άλλα μέτρα, αυτό που είπαμε “αντίμετρα” ή “παράλληλο πρόγραμμα””.

Ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για συντάξεις

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, στον ΕΦΚΑ την ίδια ώρα είναι βέβαιο ότι πετυχαίνουμε ένα πλεόνασμα άνω των 600 εκατ. ευρώ (… ο στόχος μας είναι, όπως και το 2017, να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στη διαχείριση της καλύτερης απόδοσης των παροχών.

Με τις νέες ρυθμίσεις οφειλών, θα έχουμε ακόμη καλύτερη βελτίωση στα οικονομικά του ΕΦΚΑ και θα μπορέσουμε να κάνουμε μία καλύτερα σχεδιασμένη πολιτική το επόμενο διάστημα.

Στο μέτωπο της απόδοσης συντάξεων και εφάπαξ, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι αντιμετωπίζονται “προβλήματα σχεδόν ενός αιώνα… αποτελεί μεγάλο επίτευγμα να έχουν περιοριστεί οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις σε 75.000 με την έναρξη του 2018, κάτι που μας κάνει αισιόδοξους για ακόμη καλύτερη πορεία”.

“Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε και την εφαρμογή της πλατφόρμας για τις προσωρινές συντάξεις που απονέμονται με την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους (…) είναι μία πρόβα για την μελλοντική λειτουργία του ΕΦΚΑ ως προς την έκδοση των οριστικών συντάξεων με το σύστημα σε πλήρη λειτουργία, ώστε να εκδίδεται η σύνταξη τον ίδιο μήνα της υποβολής της αίτησης”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.