Quantcast
Πώς φορολογούνται οι ξένες εταιρείες που έχουν ακίνητα στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Πώς φορολογούνται οι ξένες εταιρείες που έχουν ακίνητα στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Την υποχρέωση να τηρούν βιβλία και να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα έχουν οι ξένες εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα στη χώρα μας και παράλληλα αποκτούν εισόδημα από την ενοικίαση, ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση.

Η υποχρέωση τήρησης βιβλίων προκύπτει, καθώς από 1η Ιανουαρίου 2014 το εισόδημα από ακίνητη περιουσία που αποκτούν αλλοδαπές εταιρείες αντιμετωπίζεται φορολογικά ως «κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα», ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη μόνιμης εγκατάστασης στη χώρα. Το εισόδημα αυτό υπόκειται σε φόρο με συντελεστή 29%.

Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης ή ιδιοχρησιμοποίησης του ακινήτου, σε φόρο υπόκειται το τεκμαρτό εισόδημα ύψους 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση, τυχόν υπεραξία από τη μεταβίβαση του ακινήτου φορολογείται, επίσης, ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα της αλλοδαπής εταιρείας στην Ελλάδα.

Εάν η αλλοδαπή εταιρεία που εκμεταλλεύεται το ακίνητο στην Ελλάδα βρίσκεται σε κράτος με το οποίο δεν υπάρχει Σύμβαση για την Αποφυγή της Διπλής Φορολόγησης, τότε θεωρείται ότι αποκτά, εκ της εκμεταλλεύσεως του ακινήτου και μόνο, μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.