http://www.enikonomia.gr/my-money/185970,neos-tropos-ypologismou-gia-ta-merismata-ton-enstolon.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_185970_38f7c52e46-84bf53d1ecf759d7.jpg Νέο τρόπο υπολογισμού των μερισμάτων για τους ενστόλους του Στρατού, του Ναυτικού, της Αεροπορίας και των Σωμάτων Ασφαλείας, που αποχωρούν από 1/1/2017 προβλέπει... 4/19/2018 9:34:46 AM

Νέος τρόπος υπολογισμού για τα μερίσματα των ενστόλων

Νέος τρόπος υπολογισμού για τα μερίσματα των ενστόλων

Νέο τρόπο υπολογισμού των μερισμάτων για τους ενστόλους του Στρατού, του Ναυτικού, της Αεροπορίας και των Σωμάτων Ασφαλείας, που αποχωρούν από 1/1/2017 προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Άμυνας, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Οικονομικών.
Η επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε αλλά αποσύρθηκε τελικά χθες, με σκοπό να δοθεί χρόνος στους βουλευτές να την μελετήσουν, θα επανέλθει αργότερα, ώστε να εναρμονίσει τα μερίσματα με το νέο ειδικό μισθολόγιο που ψηφίστηκε μετά την δεύτερη αξιολόγηση με τον νόμο 4472 του 2017. Το νέο ειδικό μισθολόγιο εφαρμόζεται αναδρομικά από 1/1/2017 και γι αυτό ο νέος τρόπος υπολογισμού των μερισμάτων ισχύει επίσης αναδρομικά για τους ενστόλους που εξέρχονται από την υπηρεσία από 1/1/2017. Μόνο για δυο κατηγορίες αποστράτων, η τροπολογία ακουμπά τα ήδη χορηγούμενα μερίσματα : πρόκειται για απόμαχους του Στρατού Ξηράς και της Αστυνομίας (ΜΤΣ) που λαμβάνουν σύνταξη βαθμού Αρχιλοχία ή Ταξίαρχου, τα οποία αναπροσαρμόζονται από 31/5/2018 και όχι αναδρομικά για λόγους χρηστής διοίκησης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, καθώς στην καταστατική νομοθεσία του ΜΤΣ δεν προβλεπόταν αντιστοιχία μεριδίων για τους εν λόγω βαθμούς, αφού δεν υπήρχαν όταν ιδρύθηκε το Ταμείο. Το κενό αυτό καλύπτονταν με απονομή μερίσματος βάσει του αριθμού μεριδίων που αντιστοιχεί στους αμέσως επόμενους βαθμούς (Ανθυπασπιστή και Υποστρατήγου).

“Από τους αρμόδιους φορείς έχουμε την διαβεβαίωση ότι καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο ύψος του καταβληθέντος ποσού των μερισμάτων σε σύγκριση με τις παροχές που δίδονται σήμερα”, δηλώνει στο “Έθνος” ο Συνταγματάρχης Ανέστης Τσουκαράκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών. Όπως λέει ο ίδιος, πολύ θετική είναι η πρόβλεψη για δυνατότητα προκαταβολής προσωρινού μερίσματος μέχρι την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής πράξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η οποία πλέον αργεί λόγω της μεταβατικής περιόδου ένταξης στον ΕΦΚΑ. “Λόγω του νέου μισθολογίου των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από 1-1-2017 και της μετάπτωσης από τον Βασικό Μισθό και το ΕΧΥ (Χρονοεπιδομα) στα μισθολογικά κλιμάκια, έρχεται η εν λόγω τροπολογία να ρυθμίσει θέματα επανυπολογισμού των μερισμάτων των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας χωρίς αναδρομικότητα για όσους έχουν αποστρατευθεί με το παλιό καθεστώς μισθοδοσίας”, εξηγεί ο Γιάννης Αντωνιάδης, εργατολόγος, οικονομολόγος, αξιωματικός ΠΝ. “Ο παλιός τρόπος υπολογισμού γινόταν με τον βασικό μισθό και τα έτη παραμονής στο στράτευμα, πολλαπλασιαζόμενα με τα μερίδια που αντιστοιχούσαν σε κάθε μισθολογικό βαθμό. Με το νέο τρόπο υπολογισμού τα μερίδια παραμένουν (τα Δ.Σ. των Μετοχικών Ταμείων επικαιροποιούν κάθε χρόνο τα μερίδια αυτά) και συνυπολογίζονται πλέον με τα μισθολογικά κλιμάκια των αποστρατευθέντων. Επίσης θεσπίζεται το προσωρινό μέρισμα, μέχρι την οριστική πράξη καθορισμού σύνταξης στους Μετόχους από το ΓΛΚ”, συμπληρώνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με την τροπολογία πρέπει να έχουν πληρωθεί τουλάχιστον 12 μήνες οι εισφορές που αναλογούν στον βαθμό αποστρατείας για μέρισμα και εφάπαξ. Επειδή ο βαθμός αποστρατείας συνήθως δίνεται λίγο πριν την έξοδο, προβλέπεται η παρακράτηση των 12 αυτών μηνιάτικων αυτεπάγγελτα από το χορηγούμενο μέρισμα και το εφάπαξ για το ΜΤΣ και το ΜΤΝ. Κατά τα λοιπά στην τροπολογία ορίζεται πως το δικαιούμενο μέρισμα στους μετόχους του ΜΤΣ που εξέρχονται μετά την 1/1/2017 προσδιορίζεται ανά κατηγορία μισθολογικής κατάταξης και μισθολογικό κλιμάκιο στα οποία ήταν καταταγμένοι κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία. Προβλέπεται συγκεκριμένο πλήθος μεριδίων, από 6 έως 32 στις τέσσερις κατηγορίες μισθολογικής κατάταξης. Το μέρισμα στο ΜΤΝ (Ναυτικό και Λιμενικό) προσδιορίζεται ανά κατηγορία μισθολογικής κατάταξης και βαθμό ή θέση βάσει των οποίων ήταν καταταγμένοι στο οικείο μισθολογικό κλιμάκιο κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία. Το κατώτατο όριο που ισχύει για τους παλιούς μετόχους διατηρείται και στους νέους. Όσον αφορά στους ιπτάμενους, προσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού με ειδική αναφορά για την προσαύξηση του άρτιου μερίσματος στους δικαιούχους με πραγματική συντάξιμη υπηρεσία πέραν των 25 ετών. Επίσης ορίζεται πως όσοι τελούν σε κατάσταση πολεμικής αποστρατείας ή πολεμικής διαθεσιμότητας αλλά δεν είχαν φτάσει μέχρι 31-12-2016 στο όριο ηλικίας του βαθμού τους, τότε το μέρισμά τους θα υπολογιστεί με το νέο τρόπο.

Πηγή Πληροφοριών: Έθνος

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ