Quantcast
Έξτρα φόρος έως 200 ευρώ σε 80.000 συνταξιούχους - enikonomia.gr
share

Έξτρα φόρος έως 200 ευρώ σε 80.000 συνταξιούχους

δημοσιεύτηκε:

Έξτρα φόρος στις συντάξεις, από γκάφα μεγατόνων, έρχεται με την επιβάρυνση να είναι από μερικά ευρώ ως και 150 με 200 ευρώ για 80.000 και πλέον συνταξιούχους του Δημοσίου.

Την εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος με αδιάσειστα ντοκουμέντα των αρμόδιων υπηρεσιών, που αποδεικνύουν ότι εξέδωσαν λάθος βεβαιώσεις αποδοχών για το 2017 με ελλιπή ποσά από τα αναδρομικά που πήραν οι συνταξιούχοι για την εισφορά ασθένειας.

Οι αρχικές βεβαιώσεις -σύμφωνα με τα ντοκουμέντα- δεν είχαν τα αναδρομικά του 2016, τα οποία προστέθηκαν εκ των υστέρων. Αυτό έγινε ενώ ήδη πάνω από 80.000 συνταξιούχοι είχαν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις χρησιμοποιώντας τις αρχικές βεβαιώσεις που ήταν λανθασμένες! Για να είναι συνεπείς θα πρέπει τώρα να ξαναϋποβάλουν τις δηλώσεις τους γιατί η εφορία δεν χαρίζει τίποτε ακόμη και για διαφορά εισοδήματος της τάξης του 0,01 ευρώ.


Το Γενικό Λογιστήριο και ο ΕΦΚΑ έβγαλαν λάθος βεβαιώσεις αποδοχών συντάξεων για το 2017 σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου και στη συνέχεια ανέβασαν στην ΑΑΔΕ άλλες, διορθωμένες με νέα ποσά, βεβαιώσεις αποδοχών, με τις επιστροφές ασθένειας του 2016 που δεν τις είχαν συμπεριλάβει στις αρχικές βεβαιώσεις!

Το θέμα που προκύπτει είναι ότι όσοι υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2018 έως και την περασμένη Πέμπτη-Παρασκευή έχουν αποδεχτεί κατά την οριστική υποβολή της δήλωσης τα ποσά σύνταξης που είχαν οι αρχικές βεβαιώσεις και ήταν λανθασμένα, ενώ οι σωστές βεβαιώσεις εκδόθηκαν εκ των υστέρων!

Αυτοί οι συνταξιούχοι θα πρέπει μόνοι τους να επανυποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις πηγαίνοντας στα λογιστικά γραφεία που συνεργάζονται και ζητώντας να γίνει όλη η διαδικασία από την αρχή, καθώς η πρώτη δήλωση θεωρείται ως μη γενόμενη διότι δεν ταυτίζονται οι δηλωθείσες αποδοχές με αυτές που πραγματικά έλαβαν για το έτος 2017!

Αν δεν το πράξουν, τότε η εφορία θα βρει τις διαφορές με ηλεκτρονική διασταύρωση και θα έρθει συμπληρωματικός φόρος με προσαυξήσεις!

Αν όμως οι συνταξιούχοι κάνουν τροποποιητική δήλωση, θα γλιτώσουν τις προσαυξήσεις και θα έχουν μόνον να πληρώσουν τον τυχόν πρόσθετο φόρο που τους αναλογεί με βάση τις διορθωμένες βεβαιώσεις αποδοχών του 2017.

Πηγή Πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.